GLAZBENE RECENZIJE Carla Belovari, Waitapu, My Buddy Moose

01. CARLA BELOVARI ‘SOUL NA RANU’ (DALLAS): Hrvatska zvijezda soula

Neki je se još možda sjećaju iz TV showa ‘’Hrvatska traži zvijezdu’’ iz 2009. godine, no mnogi je ne mogu nigdje smjestiti i pitaju se odakle je znaju, uz simpatije prema nepoznatoj pjevačici lijepog glasa koja se svako toliko pojavi s nekom pjesmom, ali ubrzo i nestane. I onda je napokon objavila debi album ‘’Soul na ranu’’ na koji može i te kako biti ponosna. Neposredno pred izlazak albuma zabljesnula je ovoga ljeta u sklopu festivala Zagreb Classic uz Jazz orkestar HRT-a kao gošća američkom trombonistu i pjevaču Joeu Bowieju, osnivaču i vođi legendarnog funk benda Defunkt, gdje je dominirala svojim glasom i nastupom predstavivši se kao vrhunska soul pjevačica kojoj se možemo samo nakloniti. Na debi albumu uspjela je velikim djelom iskazati ljepotu, snagu i svu emociju svog glasa, varirajući u kvaliteti pjesama. Na svu sreću, ipak prevladavaju dobre pjesme i sjajno skladani neo soul kakav se u Hrvatskoj do sada mogao čuti samo kod grupe Mangroove. Carla je, po svemu sudeći, uspjela okupiti dobitnu ekipu koju predvode Rober Funčić, Silvio Pasarić i David Vurdelja, koji su uz Carlu potpisali većinu pjesama, te si je dala oduška i bacila se s guštom u vode neo soula i funka, kojima odlično pliva. Zanemarivši sitna lutanja, debi album Carle Belovari za svaku je pohvalu.

02. WAITAPU ‘HORTUS’ (PDV / GOD BLESS THIS MESS / ILL IN THE HEAD): Vrhunski dub album

Za potpuno razumijevanje rada i djela grupe Waitapu iz Čakovca, treba imati pristojno poznavanje popularne kulture na ovim prostorima. Naime, taj odlični međimurski dub reggae rock bend poigrao se sa svojim korijenima kroz pomno razrađen koncept ovog albuma. Ime benda preuzeto je iz poznatog književnog djela Jože Horvata, dok je pjesma koja otvara album ‘’Oglas’’ ispunjena sampleovima iz dokumentarnog filma ‘’Mala seoska zabava’’ iz 1971. Godine, koji govori o izboru za Miss sela u Međimurju. Puno je još poveznica poput pjesme ‘’Cat under helmet’’, što je ponovo posveta Horvatu i njegovu djelu ‘’Mačak pod šljemom’’, ispunjena sampleovima iz istoimene TV serije. Puno je tih ‘’štikleca’’ na ovom odličnom albumu koji predstavlja Waitapu kao vrhunsku dub grupu koja tek treba biti otkrivena i priznata, iako im je ovo već drugi album unazad šest godina. Iako na prvo slušanje prilično mračan, ‘’Hortus’’ je sjajno produciran album istančanog zvuka i groovea kakav se rijetko može naći na ovim prostorima. Sve su pjesme razrađene do najmanjih sitnica i komotno mogu zaintrigirati publiku u bilo kojem kutku svijeta. Svakako valja istaknuti i gostovanje Mirele Priselac – Remi u pjesmi ‘’Safe Zone’’ koja jednostavno zvuči svjetski.

03. MY BUDDY MOOSE ‘IV’ (DANCING BEAR RECORDS): Europske zvijezde americane

Kao što su The Bambi Molesters pronašli svoju nišu na globalnoj gla­zbenoj sceni dovodeći skladanje i izvođenje surf glazbe do svojevrsnog vrhunca, zbog čega su s razlogom omiljeni među ljubiteljima tog zvuka širom svijeta, tako i My Buddy Moose ima sve predispozicije postati jednim od najboljih europskih americana bendova. Sudeći po četvrtom albumu jednostavno nazvanom ‘’IV’’, MBM je, kao i Bambi, otišao korak dalje i umjesto da kopiraju svoje uzore od kojih su učili, stvorili su pjesme na kojima im ti isti uzori mogu pozavidjeti. Na prvom mjestu je to zasluga autora svih pjesama Luke Benčića koji više nego znalački kombinira alter country s americanom, kroz koje je provukao klasične pop melodije uz neizostavan utjecaj garažnog rock’n’rolla i bluesa. Štoviše, na momente My Buddy Moose zvuči kao otkriveni bend iz 70-ih, što je ponajprije zasluga vrhunske produkcije Mateja Zeca koji je u dogovoru s bendom sve pjesme snimio praktički uživo, na njihovoj probi. Ovom albumu ne može se jednostavno ništa zamjeriti ni predbaciti. Ostaje samo pitanje tko će ih prvi izvan Hrvatske otkriti i zaključak da je u pitanju jedan od najboljih europskih americana bendova.

Komentiraj