01. BORIS ŠTOK ‘PULS’ (AQUARIUS RECORDS): Iznad prosjeka samostalno

Boris Štok već više od desetljeća na glasu je kao jedan od najboljih novih muških vokala kojeg je publika upoznala kroz rad s grupom Quasarr i projekt Manofonik. Nije baš sasvim jasno zašto se odlučio na samostalnu karijeru jer je debitantski EP ‘’Puls’’ nastavak onoga što je stvarao s Quasarrom. Već je pojavom njegove nekadašnje grupe bilo jasno da smo dobili vrhunsku electro indie rock grupu s izrazito radiofoničnom glazbom koja može konkurirati svjetskoj produkciji. Sjajno skladane pjesme profinjenih aranžmana i vrhunske produkcije s moćnim i emotivnim vokalom u prvom planu. Boris je nastavio istim stilom i kroz samostalnu karijeru, iako bi možda bilo bolje da je pojačao glazbeni izraz blizak Editorsima i Depeche Mode bez podilaženja domaćoj publici. Kako je postepeno istraživao scenu i reakciju publike, tako su se proteklih godinu dana pet od šest pjesama već zavrtjele u eteru, a EP najavljen je singlom ‘’Kao mi’’. Međutim, s obzirom na indoktrinaciju hrvatskog etera neinventivnim mainstreamom, publika u Hrvatskoj još nije navikla na to da hrvatski izvođači mogu s vremena na vrijeme napraviti iskorak pa zvuče poput svjetskih zvijezda kao Štok. Upravo zbog toga još uvijek u Hrvatskoj nije dosegnuo vrh na domaćim top ljestvicama jer zvuči bolje, drugačije i sofisticiranije od 95 posto glazbe kakva se emitira u Hrvatskoj. EP pjevača i autora kojemu treba dati više prostora u medijima nego što ga sada dobiva.

02. LETARG ‘TIBOR’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Pitak indie rock album

Letrag je naziv projekta/benda koji je osmislio Bruno Antolić, autor pjesama i pjevač koji je i najzaslužniji za zvuk grupe. Pod tim nazivom već je objavio EP ‘’Paravan’’ 2014., a potom i ‘’Faze budnih sanjara’’ 2016. Očito zadovoljan komentarima bližnjih, odlučio je sve te pjesma objediniti na jednom albumu. Dodao je i dvije nove pjesme i stigao do prvog dugosvirajućeg diskografskog izdanja. Prava je šteta što nema dobro uhodan PR koji bi ga gurnuo u prvi plan. Jednaka je šteta što se bendovi s takvim pjesmama gotovo uopće ne mogu čuti u hrvatskom eteru. Odlučni, čvrsti, razrađenih aranžmana, sa stavom, emocijom i neskrivenom energijom. Izuzetno pitak indie rock bend s radiofoničnim pjesmama i karakterističnim zvukom koje krase vrlo maštoviti i nabrijani gitaristički rifovi. Odličan album autora kojem se malo toga može zamjeriti osim možda lošije produkcije. Negdje na pola puta između beogradske rock škole novog zvuka i zagrebačke pop škole.

03. CINKUŠI ‘KRAVA NA OREHU’ (CROATIA RECORDS): Album nevjerojatne energije

Ima bendova u Hrvatskoj koji su veći od svih drugih, ali su zbog skromnosti ostali u sjeni. Jedan od takvih bendova, nedovoljno cijenjen, priznat i nagrađivan su i Cinkuši. Vrhunski world music bend koji svoj glazbeni izraz uglavnom temelji na tradicionalnoj glazbi sjeverne Hrvatske, s povremenim izletima u razne zakutke naše domovine. Uvijek su po strani, ali s briljantnim aranžmanima tradicionalnih pjesama i izvrsnom energijom u studiju koju mnogi ne postignu pri snimanju. Oni kao da sve ovo vrijeme sviraju za sebe i vraški se dobro zabavljaju pa ako netko sa strane to još i čuje i priključi im se, nitko sretniji od njih. Oni su poput putujućih glumačkih družina koje su u srednjem vijeku bili i glazbenici i žongleri i putovali od dvora do dvora. Tako i Cinkuši putuju od pozornice do pozornice trbuhom za kruhom, ne dozvoljavajući da ih dnevna politička doza depresije zaustavi na tom piru koji broji dane do kraja. Kako vlastitog, tako i našeg zajedničkog. ‘’Krava na orehu’’ možda je i njihov najbolji album u karijeri i esencija dosadašnjeg muziciranja u aranžmanima, glazbenom izrazu, energiji i izboru tradicionalnih pjesama, ali i onih autorskih. U tradiciji kajkavskog kraja ‘’cinkuš’’ je zvono koje prati ljude od njihova rođenja pa sve do smrti, pri čemu ono budi, oglašava, upozorava, zvoni na uzbunu, svadbeno je i golgotsko zvonce. Baš kao i Cinkuši od prvog do aktualnog albuma. Vraški živahno, iskreno i originalno. Album koji se opasno približio listi pet najboljih albuma 2017.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakZFF – Hunt: Priča ostaje ključna i u medijima budućnosti
Sljedeći članakVRIJEME 14.11. Oblaci, kiša, jako jugo, snijeg…
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.