01. BILK ‘QUANTUM STATUS’ (AQUARIUS RECORDS): Zanimljiv glazbeni eksperiment

Ova „drugačija“ grupa od gotovo svih ostalih na hrvatskoj glazbenoj sceni predstavila se debi albumom „This BILK is Radioactive“ 2006. godine. Otada se o njima uglavnom rijetko govori i uz njih pleše na rijetkim nastupima. Od početka grupu čine Edi Grubišić Cipal na bubnjevima, Tin Oberman na sintesajzeru i gitari i Luka Vrbanić na basu. Bulk elektroniku, breakbeat, drum’n’bass i slične plesne podžanrove izvodi kao klasičan rock bend. Bend svira elektroniku uživo, poput grupe ABOP, ali s manje plesnog ritma i s više nepotrebnog eksperimentiranja u pjesmama. To su ponudili i na novom albumu „Quantum Status“ koji zvuči ipak nedovršeno, kao glazbeni eksperiment u kojem se poigravaju ritmovima i melodijama koji će možda sjesti zahtjevnoj publici koja cijeni taj hrabar iskorak. „Quantum Status“ doista je zanimljiv album koja na momente zabljesne skladateljskim idejama, ali nažalost na momente i razočara.

02. IVAN BONAČIĆ ‘KRAKEN’ (GEENGER RECORDS): Nova zvijezda hrvatskog jazza

Ivan Bonačić još je jedan iz ekipe vrhunskih hrvatskih glazbenika školovanih na najboljim školama koji već niz godina u sjeni potiho stvara glazbu i svira kao studijski glazbenik. Školovan saksofonist i flautist, Bonačić je često surađivao s grupom Valetudo, Robertom Nappholzom (Fali V i F5) Rašić Balkan Zoo Ensembleom, Viktorom Lipićem, Valerijom Nikolovskom i drugima. Rođeni Dubrovčanin napokon je stigao do svog prvog albuma koji ga predstavlja kao vrhunskog glazbenika i skladatelja s fantastičnim osjećajem za atmosferu i fino tkani jazz. Pod neskrivenim utjecajem Charlieja Parkera, Bonačić se jednostavno nametnuo svojim autorskim skladbama u kojima savršeno u prvi plan postavlja tenor i sopran saksofon te flautu, ali ne dominantno, nego u funkciji pažljivo aranžiranih skladbi. Pritom prateća ekipa odabranih glazbenika (Pippo Corvino na gitari, Viktor Lipić na orguljama i Adriano Bernobić na bubnjevima) savršeno odgovara njegovim skladateljskim zahtjevima pa svi dolaze do izražaja kao da je riječ o njihovim samostalnim albumima. Nema sumnje da se svojim debi albumom Bonačić predstavio u najboljem svjetlu i to kao vrhunski saksofonist i jazz skladatelj. Album je sniman uživo u studiju Debelji, a za sjajnu produkciju pobrinuli su se Robert Nappholz i Bonačić. Novi hrvatski jazz postao je ovim albumom znatno bogatiji i može se ponositi glazbenicima i skladateljima kakav je Bonačić. Jedina zamjerka može se uputiti diskografskoj kući koja je album objavila 15. prosinca 2017., kada su godišnje liste bile zaključane, a album ostao nepravedno u sjeni prošlogodišnjih izdanja.

03. GORAN BREGOVIĆ ‘TRI PISMA IZ SARAJEVA’ (CROATIA RECORDS): Bregovićeva glazbena oda Sarajevu

Kada je Goran Bregović u lipnju prošle godine na Tomislavcu u Zagrebu izveo „Tri pisma iz Sarajeva“ uz pratnju svog Orkestra za svadbe i sahrane i Zagrebačke filharmonije, u sklopu festivala Zagreb Classic, mnogi su ostali zatečeni. Premijerno izvođenje njegova novog djela zbunilo je nepripremljenu i šarenu publikom, što ovo sjajno djelo ne zaslužuje. Krajem prošle godine istoimeni album objavljen je na globalnom tržištu i stižu hvalospjevi sa svih strana svijeta, a on to definitivno i zaslužuje. Osim genijalnih aranžmana u kojima je Bregović jedinstveno spojio tri kulture koje egzistiraju u zajedničkom suživotu u Sarajevu (kršćansku, židovsku i islamsku), uspio je skladateljskim potezima ujediniti glazbenu baštinu tih triju različitih svjetova u jedinstvenu cjelinu. Iz svake pjesme izlazi zvuk Balkana u njegovu karakterističnom stilu, ali prošaran klezmerom ili orijentalnim ritmom. Da ne bi sve ostalo na pokušaju prenošenja ideje zajedništva, u goste je pozvao najistaknutije glazbenike tih triju glazbenih kultura i svi su velike zvijezde globalne world music scene. Tako na ovom jedinstvenom albumu gostuju izraelski glazbenik i pjevač Asaf Avidan, alžirski glazbenik i aktivist Rachid Taha, španjolska pjevačka zvijezda Bebe, Sifet i Mehmed iz BiH, izraelski violinist Gershon Leizerson, beogradska violinistica Mirjana Nešković, izraelska pjevačica i glumica Rif Cohen i Zied Zouari iz Tunisa. Nevjerojatna ekipa suradnika predvođena vrhunskim world music skladateljem koji je ponovo uspio dokazati da doista radi znalački i sa stilom. Osim toga, tko razumije njegovo novo glazbeno djelo, lakše će razumjeti i život u Sarajevu.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakGDK GAVELLA Ludens teatar i predstava ‘Sjećanje vode’ gostuju u Zagrebu
Sljedeći članakU Španjolskoj uhićeno 40 osumnjičenih za pedofiliju
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.