GLAZBENE RECENZIJE Atma Mundi Ensemble, Abergaz, Country Strike

01. ATMA MUNDI ENSEMBLE ‘THE ROAD TO SKITACHA’ (BIRDLAND SOUNDS): Maestro Majstorović & društvo

Zoran Majstorović je multiinstrumentalist (gitara, oud, saz, chargo, tamburica, mandolina, sitar…) s dugogodišnjim iskustvom i desetak objavljenih diskografskih izdanja, onih vlastitih i kao gostujući glazbenik. Skladatelj je, aranžer i vrhunski instrumentalist koji je svoju ljubav pronašao u kombinaciji jazza i etna, ali i u mnogobrojnim sound art projektima. Sa svojim Atma Mundi Ensembleom jedan album objavio je 2014., a evo ga ponovo 2016. s novim ‘’The Road To Skitcha’’ koji je objavila talijanska diskografska kuća BirdLand Sounds. Simone Seerafini, Borko Rupena, Mirrko Cisilino, Francesko Bearzatti (najbolji europski jazz glazbenik 2011. po izboru pariške L’Académie du Jazz de France) te Matija Dedić sjajno funkcioniraju kao cjelina u Majstorovićevim aranžmanima skladbi koje sadržavaju niz glazbenih žanrova, s naglaskom na jazz. Uz tradicionalne ritmove sa svih strana svijeta te Balkana koji se povremeno naziru, Majstorović se s lakoćom poigrava loungeom i popom, radeći od pjesama jedinstvenu cjelinu koja pršti vrhunskim izvedbama. Kuriozitet je pjesma ‘’1947’’ Sergia Endriga kao bonus track koju izvode Arsen i Matija Dedić uz pratnju Atma Mundi Ensemblea. Album koji će bez sumnje oduševiti ljubitelje jazza i skrenuti potrebnu pozornost na nedovoljno eksponiranog Majstorovića.

02. ABERGAZ ‘PROBOJ BITI POSTOJANJA’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Fenomenalan punk album bez trunke kompromisa

Zagrebačka punk grupa Abergaz djeluje deset godina i objavili su nevjerojatnih 18 izdanja. Lider benda i autor tekstova je poznati panker Njec Hranjec, a novi album Abergaza ‘’Proboj biti postojanja’’ pravo je malo remek-djelo hrvatskog punka. Beskompromisan, kakav i treba biti, oštar i zajedljiv, ‘’Proboj biti postojanja’’ tekstualno je toliko moćan album da mu je teško pronaći konkurenciju. ‘’Jebi se Marx – imao si pravo kada si po kapitalizmu srao!’’ stihovi su pjesme ‘’Moto kapitalizma’’ u kojoj Hranjec sjajno priča priču o društvu u kojem živimo, a nastavlja s pjesmama posvećenim Ivici Todoriću ‘’Sveti Todo’’, Jugoslaviji ‘’Jugonostalgija silovane djevojke’’, religiji ‘’Sjeban’’… Njihovi stihovi su sirovi, ali iskreni i oštri kao oni Damira Avdića. Na trenutke su zajedljiviji i pronicljiviji jer govore o mnogim stvarima o kojima većina šuti ili šapće. Pritom je sa sviračke strane Abergaz uvjerljiv, ali na specifičan punk način u kojem virtuoznost sviranja nije prioritet, a stav i izrazu itekako jesu. Fenomenalan hrvatski punk album.

03. COUNTRY STRIKE ‘GO TIME’ (NOTA BENE): Najbolji hrvatski country bend

Nakon Plave trave zaborava koja je žarila i palila Jugoslavijom 80-ih godina prošlog stoljeća, na ovim prostorima rijetko su se pojavljivali iskreni ljubitelji i njegovatelji country glazbe. Ponekad bi netko zabljesnuo i prilično brzo nestao. Grupa Country Strike iz Zagreba ima sve predispozicije da postane najvažnija country grupa u novijoj povijesti Hrvatske. Ona je već dvije godine osvojila prestižnu nagradu Entertainer of the Year Texas Sounds International Country Music Awards, i to u konkurenciji od 30 izvođača iz 15 zemalja. Osim toga, grupa je napokon objavila i svoj prvi EP pa ih se može i slušati i gledati.
Country Strike znaju da je Zac Brown trenutačno na tronu country glazbe jer je sjajno objedinio čvrstinu i snagu rocka sa country elementima. Pritom se nimalo ne srame utjecaja Gartha Brooksa, Tobyja Keitha, ali i nekih rock legendi poput Rolling Stonesa. Povezujući ih u jednu cjelinu, Country Strike ipak su dokazali da su svoji i da to rade odlično. Među pet pjesama na ovom EP-u nalazi se i pjesma ‘’Suza za zagorske brege’’ koju su obradili u country stilu. Country Strike uvjerljivo je najbolji country bend u Hrvatskoj posljednjih 25 godina.

Komentiraj