Glazbena industrija Australije pokrenula globalnu kampanju za cijepljenje

Glazbena industrija Australije je uz poruku: ‘Cijepite se, vratite se na koncerte.’ okupila brojne australske glazbenike i umjetnike kako bi pozvali stanovnike Australije da se cijepe protiv koronavirusa.

Kampanja #VaxTheNation pokrenuta je 6. kolovoza s TVC-om koji prikazuje glazbu popularnog australskog rock benda Powderfinger i ulaskom na društvene mreže njihovih brojnih obožavatelja. Poziv je to svim ljubiteljima glazbe da zasuču rukav kako bi se zabava uživo mogla vratiti kao i prije ožujka 2020., kada je pandemija zatvorila gradove i granice diljem zemlje. “Pomozite nam da zaustavimo probleme i cijepite se što je prije moguće”, stoji u izjavi kampanje. “Svako cjepivo čini razliku i svaki Australac može odigrati svoju ulogu.”

Kampanju je pokrenuo novoformirani savez LIVE, koji uključuje predstavnike organizacija uključujući ARIA, APRA AMCOS, Assn. umjetničkih menadžera (AAM), Australsko poslovno vijeće za glazbu uživo (ALMBC), TEG i drugi. Njihovi Frontier Touring i Live Nation ključni su članovi tog Saveza i za potrebe ove kampanje su zakopali ratnu sjekiru. Čelni čovjek Frontier Touringa Matt Gudinski tim je povodom izjavio: “Sjajno je vidjeti kako se sve glavne organizacije u svim aspektima industrije okupljaju i rade zajedno kako bi to postigle”

Za Billboard je tim povodom izjavio: „Što se glazbenog biznisa tiče, doista nema drugog izlaza iz ove situacije osim vidjeti kako se svi cijepe. Jedini način da krenemo naprijed je da se  okupimo i iskoristimo naš utjecaj kako bi poslali pravu poruku“

Rokeri iz grupe Powderfinger čija pjesma ‘My Happiness’ služi za kampanju, jedni su od 225 glazbenika i umjetnika koji podržavaju projekt kojemu se priključili i Courtney Barnett, Amy Shark, Midnight Oil, RÜFÜS DU SOL, Tim Minchin, Human Nature i mnogi drugi.

Zdravstvena kriza slomila je australijsku industriju zabave uživo. Prema podacima objavljenim u LEIF -ovom Izvještaju o industriji zabave uživo, dvije trećine radnih mjesta u industriji, 79.000 mjesta nestalo je do kraja 2020. godine, dok je 23,6 milijardi USD ekonomske proizvodnje i 10,7 milijardi USD dodane vrijednosti jednostavno nestalo. U kolovozu 2021. godine više od polovice australijskog stanovništva bilo je u lockdownu zbog izbijanja visoko zaraznog soja Delta. Trenutno su stanovnici Sydneya i Melbournea, dva najveća grada u zemlji, pod strogim lockdownom.

Očekuje se da će ta ograničenja biti ublažena nakon što se cijepi 70 do 80 posto stanovnika Australije starijih od 16 godina.

U Hrvatskoj, unatoč najavama stožera još nije počela kampanja u kojoj su poznate i javne osobe trebale pozvati građane Hrvatske da se cijepe protiv koronavirusa. Također nema naznaka da su sličnu kampanju planirali u Hrvatskoj diskografskoj udruzi. Hrvatskom društvu skladatelja, Hrvatskoj glazbenoj uniji i sličnim organizacijama vezanim uz glazbu i glazbenike u Hrvatskoj.

Komentiraj