‘Glazba glasnija od potresa’: Koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu na godišnjicu zagrebačkog potresa

‘Glazba glasnija od potresa’ koncert je simboličnog naziva koji će se u ponedjeljak u 06:24 sati, točno na godišnjicu potresa koji je pogodio Zagreb, održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

Riječ je o glazbenom događaju koji okuplja umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na potres, ali i poslati poruku nade i optimizma.

Iako je situacija nezavidna zbog pandemije, glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štetu u potresu i koje ustraju u svom radu unatoč teškim vremenima.

Gundulićeva 6 adresa je na kojoj su stasale generacije umjetnika klasične glazbe i njima su dvorane HGZ-a i danas među najomiljenijim, a ovaj puta im se na pozornici pridružuju i vrhunski izvođači jazza, rocka i zabavne glazbe. Svojim muziciranjem oni će nastojati nadglasati zvuk potresa koji i dalje odzvanja u ušima svima koji su ga doživjeli.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom kompozicijom HGZ Potresno koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine. Giratisti Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu Imamo sve uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza. Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića Nocturno, a potom zajedno s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti Czardas Vittoria Montia. Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu Ave Maria Michala Lorenca, a violončelistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista svirat će Elegiju Rudolfa Matza. Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, 145 godina stara kuća u ‘kojoj stanuje glazbe’, već je preživjela jedan potres, onaj davne 1880. godine, a u prošlogodišnjoj katastrofi pretrpjela je doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji.

“Ovim koncertom Hrvatski glazbeni zavod želi zahvaliti svim donatorima koji su omogućili da među prvima u gradu napravimo hitnu sanaciju i osposobimo naše dvorane za koncertnu djelatnost. No ne samo našim donatorima, koncert je posveta svim plemenitim ljudima koji su otvorili svoja srca nakon zagrebačkog potresa i nakon razornih potresa u Banovini”, izjavila je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Komentiraj