Screenshot/N1

GLAVNI UREDNIK NACIONALA ‘Pomoć Todoriću nudili su zajedno Petrov i ruske banke’

Ivica Todorić za novi je broj Nacionala dao prvu službenu izjavu od izbijanja krize u Agrokoru. “Treba spasiti Agrokor i sva radna mjesta te riješiti problem s dobavljačima”, poruka je Todorića, a glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić objasnio je u studiju N1 televizije kako je do susreta s Todorićem došlo.

“Našao sam se s Todorićem osobno, spojio nas je posrednik. On je prvi put, putem Nacionala, odlučio govoriti za javnost, objaviti svoju stranu priče. Tijekom razgovora, Todorić je bio izuzetno koncentriran, energičan. Dosad je izbjegavao istupati u javnost iz sasvim racionalnih razloga – da mu se nešto ‘ne obije o glavu’. Sad je počeo istupati u javnost”, kazao je Jelinić.

Dodao je kako su u novom broju Nacionala razgovarali i s njemu bliskim izvorima, koji su kredibilni. “Dokaz tome je i to što nas je jedan od njih i povezao s Todorićem”, ističe Jelinić.

EKSKLUZIVNO Ivica Todorić: ‘TREBA SPASITI AGROKOR I SVA RADNA MJESTA TE RIJEŠITI PROBLEM S DOBAVLJAČIMA’

“Da se nije država upustila u to, sva je priča na Todoriću, na njegovim sposobnostima ili nesposobnostima, a u ovom trenutku se država uplela, ona će snositi i dio odgovornosti za sve što se dogodi. Todorić je upravo na to upozoravao, ako treba ići niz vodu, to treba biti on. Postoji cijeli niz detalja, ali ono što je meni upalo u oko je kako je došlo do toga da se Todorić našao u Vladi”, ističe Jelinić.

Prepričao je kako je nekoliko dana prije Todorić dobio poziv predstavnika ruske Sberbanke, koji mu je prenio pozdrave Bože Petrova koji jako lijepo govori o Agrokoru i Todoriću. “Nakon još jednog dana ponovno su ga nazvali i rekli da je Božo Petrov tu i da su oni tu ako treba na bilo kakav način dodatno pomoći. U tom trenu Todorić je uzeo telefon i nazvao Davora Božinovića i rekao da se događa nešto čudno i ne vidi zašto bi mu ruske banke slale poruke i pozivale se na kontakte. Tako je došlo do kontakta i sastanka Todorića i Plenkovića”, objašnjava.

Prema Boži Petrovu, Todorić je nazvao čelnika Mosta i to je bio inicijalni poziv na sastanak u Banskim dvorima. Jelinić kaže kako svatko snosi odgvornost za javno izgovorenu riječ. “Ja se veselim tomu što će Ivica Todorić naknadno govoriti, na javnosti i institucijama je da procijeni tko govori istinu i čije su tvrdnje utemeljene”, dodaje.

Glavni urednik Nacionala naglašava i da je Todorić svjestan koliko mu je dvorac naštetio u životu. “Čovjek je, po mom sudu, svjestan negativnog imidža, međutim, uvijek se treba čuti druga strana i mi smo mediji tu, ja se trudim da Nacional bude taj medij da se hladno prenese što pojedinci imaju za reći i da se suzdržim od preuranjenih komentara ičijih izjava. To je dovelo do toga da je Todorić ocijenio da je Nacional taj preko kojeg može pustiti prve poruke, vjerojatno ne i zadnje”, poručio je Jelinić.

Antonio Alvarez je, kaže, bio i odabir Todorića. “Ono što je izvor blizak Todoriću meni pokazao i što sam imao prilike gledati, što se jednim dijelom spominje, to su opsežni dokumenti nekoliko vodećih svjestkih konzultantskih tvrtki koje su pripremale IPO jednog dijela Agrokora za lipanj ove godine. Bilo je nekoliko kuća koje su dale zanimljive projekcije oko vrijednosti te kompanije. Nije to priča koju lokalni poduzetnik može dogovoriti”, ističe.

Jelinić dodaje kako je Todorić bio u generalnom problemu likvidnosti godinama. “Balansirao je na tom brodu, bio je u neku ruku kockar, ja to mogu reći u svom pogledu. Investicija je kocka i procjena, a on se u poduzetničkom smislu kockao s puno toga, sad vidimo i sudbinama brojnih firmi, ali njemu blizak izvor je rekao da nije bilo mjenice ili zadužnice koja je njemu dospjela, da je nije platio”, kaže. “Zanimljiv je detalj, ako su točne te tvrdnje, da je u trenutku kad je izlazio iz Agrokora na računu imao 20.700 kuna. To su možda činjenično točne stvari, ali je drugo pitanje koliko on doista ima računa”, zaključio je Jelinić za N1.

Komentiraj