Glavni urednik Nacionala: “HDZ bi na izborima mogao biti ponižen, ali opet dobiti premijera”

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić večeras je gostovao u podcastu ‘Nije sve tako crno’ voditelja Hameda Bangoure.

Između ostalog, Jelinić je komentirao aktualnu političku situaciju i pretendente na mjesto premijera.

Za Plenkovića je rekao da je vrijedna i bistra osoba s fokusiranim stilom, ali je monoton i kolebljiv kad je u pitanju donošenje odluka. “Ne daje feedback, ne donosi odluke, stalno mu se to obija o glavu, od ploče u Jasenovcu, do razračunavanja unutar HDZ-a”, rekao je Jelinić spomenuvši Milijana Brkića i aferu SMS.

Dodao je da nema Nacionala, Plenković ne bi ni znao za razmjere klijentelizma u stranci, koji se razmahao dok su u stranci bili Brkić i Tomislav Karamarko. Jelinić je dodao da se Plenković s njima galantno obračunao, ali i kako bi da je to ranije napravio, danas imao komotniju situaciju.

“Plenković još dobro stoji, koliko je kolebljiv. U razgovoru s brojnim kolegicama rečeno mi je da im se s visoka, gotovo seksistički, obraća”, dodao je.

FOTO: Screenshot/YouTube

Jelinić je istaknuo da s Plenkovićem ima korektan odnos. “On je za HDZ dobar izbor, nema tko bi u ovom trenutku tu funkciju obnašao bolje”, kaže glavni urednik Nacionala i dodaje da bi, po brojnim procjenama, najmanje štetno za Hrvatsku bilo da Plenković osvoji još jedan mandat kao premijer. I to zato da se spriječi povratak klijentelističke struje HDZ-a prema vrhu stranke, i to one koja je poražena na unutarstranačkim izborima, dodaje.

Za Bernardića, pak, kaže da je, kako mnogi tvrde, netalentiran za politiku, ali talentiran za unutarstranačke spletke. To je, dodao je, pokazao kada je sastavljao stranačke liste za predstojeće parlamentarne izbore. “On se dobro osjeća u situaciji kada je podcijenjen”, pojasnio je.

Kad završe izbori, smatra Jelinić, HDZ bi mogao izaći kao ‘očerupani pijetao, dobrim dijelom ponižen’, ali na kraju s premijerom, i to, dodaje, potpomognut koalicijom s Domovinskim pokretom.

Ponovljeni izbori, kaže, itekako su mogući. “A onda, kako je Nacional već pisao, prva opcija će biti velika koalicija”.

O Miroslavu Škori, čelniku Domovinskog pokreta, Jelinić je rekao da je ‘političar u pokušaju’. “On je maneken poslovne elite, jaše na glasovima desnice sve do pozicije utjecaja”, istaknuo je.

Na pitanje treba li Hrvatska otkupiti dionice INA-e Jelinić kaže da, što se njega tiče, može i ne mora. “Može se osnovati nova kompanija, ali i dovesti stručnjaka koji zna što je strateški interes. Bojim se da aktualni ministar Tomislav Ćorić to ne razumije”, rekao je.

Cijeli podcast glavnog urednika Nacionala s Hamedom Bangourom pogledajte ispod:

Komentiraj