GLAVNI UREDNIK HINE: ‘Odlučno odbacujem optužbe HNiP-a da se u Hini provodi političko pogodovanje’

Davor Puklavec/PIXSELL

Glavni urednik Hine Serđo Obratov u utorak je odbacio optužbe HNiP-a da se u Hini provodi cenzura odnosno političko pogodovanje.

“Odlučno odbacujem optužbe HNiP-a da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost. Netočne su tvrdnje iz današnjeg priopćenja, iza kojega navodno stoji HniP, da sam po nalogu ravnateljice Hine zaustavio tekst o višemilijunskom dugovanju bivše tvrtke Dijane Šucbah Mrsić, supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje”, naveo je Obratov u priopćenju te je u potpunosti odbacio optužbu da je ravnateljica Hine stopirala ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta.

“Netočno je”, kaže, “i da sam tekst zaustavio uz, kako tvrde u HniP-u, neslužbeno obrazloženje da bi ‘objavljivanje takvog teksta bilo neetično prema Mirandu Mrsiću koji je kandidat na listi Narodne koalicije’. Netočno je da je itko u Hini od glavnog urednika i njegovog kolegija prije više od dva tjedna tražio službene informacije zbog čega tekst nije objavljen. Netočna je i tvrdnja da se radni tekst u svim bitnim i relevantnim činjenicama i izvorima uopće ne razlikuje od kasnije objavljene verzije”, piše Obratov.

“U priopćenju HNiP-a točno je jedino da se radna verzija teksta na Hininom desku pojavila 7. rujna, a da je konačni tekst objavljen 18. rujna”, dodaje.

Radna verzija teksta neovlašteno ukradena s Hininog deska

Obratov u priopćenju navodi i da je “radna verzija teksta neovlašteno ukradena s Hininog deska i 9. rujna objavljena na dva internetska portala (direktno.hr i maxportal) uz popratni tekst o navodnoj cenzuri, o čemu je raspravljao Kolegij glavnog urednika koji je o tome izvijestio novinare u redakcijama”.

“Već sama činjenica da je autorica teksta u dogovoru s nadređenim urednikom počela raditi na navedenoj temi, da je radna verzija teksta od prvog trenutka svim Hininim novinarima i urednicima bila dostupna i vidljiva na desku Hrvatska te da se na temi i dalje radilo govori da nema riječi ni o kakvoj cenzuri”, naglašava Obratov.

Podsjeća da je kao glavni urednik odgovoran za sve sadržaje koje Uredništvo Hine objavi te da uz tu odgovornost, po Zakonu o medijima i Statutu Hine, dolazi i pravo na uređivanje.

“Upravo to pravo sam u navedenom slučaju i iskoristio te zatražio od novinarke da doradi tekst i pokuša ga dopuniti informacijama koje su, po mojem i mišljenju dvojice nadređenih urednika, nedostajale. Dakle, jedino su profesionalni standardi i nastojanje da se temom obuhvati što više informacija po mogućnosti od više izvora, kao što se to u slučaju tematskih tekstova uvijek i radi, uvjetovali datum objave teksta, a ne zato što bi ravnateljica ili glavni urednik cenzurirali sadržaj koji je, na kraju krajeva, 18. rujna i objavljen u Hininoj emisiji”, ističe u priopćenju.

Hinin ekskluzivni tekst objavilo više od 20 portala

Obratov naglašava da je taj Hinin ekskluzivni materijal objavilo više od 20 portala, da su se na tekst pozivali tiskani mediji te da je HTV od toga napravio svoju priču za središnji Dnevnik.

“Tekst je Hina objavila i kao udarni tekst na svojem besplatnom portalu s vijestima s područja zdravstva (http://zdravlje.hina.hr/content/9313450) na kojemu ga može vidjeti cjelokupna javnost, a ne samo Hinini korisnici. Toliko o cenzuri”, navodi u priopćenju glavni urednik Hine.

Obratov je izrazio i žaljenje što prije objave priopćenja iz HNiP-a nisu ni pokušali provjeriti svoje tvrdnje i sukladno profesionalnim standardima zatražili reakciju “druge strane”.

“Na kraju još jednom ističem da su optužbe o cenzuri u potpunosti neistinite i da na mene kao glavnog urednika nitko nije utjecao, ne samo u ovom slučaju. Od početka moga mandata, od ožujka 2013., Upravno vijeće Hine i Uprava omogućili su mi nesmetan rad i samostalnost uređivačke politike. Rezultat toga je vraćanje povjerenja u Hinu i povratak na medijsko tržište na kojemu smo u posljednje dvije godine vratili sve veće medijske korisnike koji su prepoznali da je Hina pouzdan, profesionalan, nepristran javni medijski servis”, istaknuo je Obratov.

Komentiraj