Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Nacional

GLAVNI UREDNIK BERISLAV JELINIĆ Nacional postupio prema pravilima struke

Glavni urednik Nacionala, Berislav Jelinić, rekao je u četvrtak da će vrijeme pokazati kako taj tjednik nije manipulirao, već postupio prema pravilima struke i informirao javnost kada je objavio da su vlasti Republike Srpske potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra obrane Damir Krstičević prijavile Tužiteljstvu BiH da je kao ratni zapovjednik 4. gardijske brigade odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima u BiH.

Nacionalov tekst izazvao je niz oštrih negativnih reakcija u Hrvatskoj, od Ministarstva obrane RH-a i ministra Damira Krstičevića, koji je Nacional optužio za specijalni rat protiv njega osobno kao ministra i zapovjednika 4. gardijske brigade, protiv 4. GBR  i Republike Hrvatske, naglasivši da se u vrijeme kada se dogodio zločin protiv bosanskih Srba 1995.,  4. gardijska brigada nalazila u Hrvatskoj, u svome sjedištu u Splitu.

Vrlo oštro na Nacionalog tekst reagirao je i premijer Andrej Plenković, splitski HDZ, a  kao i vodstva braniteljskih udruga iz Domovinskog rata koje su u četvrtak na konferenciji za novinare u Splitu osudile napise Nacionala, rekavši da taj tjednik širi laži i unosi nemir među branitelje, a državne institucije pozvale da zaštite vrijednosti Domovinskog rata.

U večerašnjoj izjavi Hini Jelinić je rekao kako smatra da svatko ima pravo iznijeti svoje pozicije, te ocijenio da je ministar Krstičevićeve dao neprimjerene izjave kada je rekao da je riječ o pokušaju destabilizacije i specijalnom ratu protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovjednika, i protiv Hrvatske.

“Te izjave nisu bile mudre i govore o njegovom političkom kapacitetu, a budući da kao potpredsjednik vlade za nacionalnu sigurnost tvrdi da Nacional vodi specijalni rat protiv njega, u tom je kontekstu to najeksplicitnije izrečen napad na slobodu medija, pa i poziv na linč”, ustvrdio je Berislav Jelinić.

“Specijalni rat možda se vodi protiv njega, ali ga ne vodi Nacional”, dodao je Jelinić, napomenuvši kako je taj tjednik prenio službene stavove službenih tijela (vlasti Republike Srpske), kao i ministrov službeni odgovor.

Jelinić je također rekao da je izjava ministra Krstičevića  “nedostojna njegova položaja”. Smatra kako je ministar Krstičević tu je izjavu dao “pod pritiskom pod kojim se nalazi”, dodavši kako se nada da će se naći način i prostor da se to korigira.

“Vrlo brzo će se vidjeti tko i s čime manipulira; odgovorno tvrdim da je to MORH, što mogu dokumentirati i elaborirati”, izjavio je Jelinić, opovrgnuvši navode MORH-a da je Nacionalu odgovorio na dodatna pitanja.

Komentiraj