Glavni tajnik UN Gutterres pozvao na istragu o ‘popisu okrutnosti’ u Ukrajini

UN-ov glavni tajnik pozvao je u četvrtak na istragu o “popisu okrutnosti” koje su se dogodile u Ukrajini, u prigodi sjednice Vijeća sigurnosti posvećene “nekažnjavanju” zločina počinjenih od početka ruske invazije na tu zemlju.

Izvješća UN-ovih humanitarnih služba “jesu popis okrutnosti: smaknuća bez suđenja, silovanja, mučenja i drugog neljudskog i sramotnog postupanja s civilima i s ratnim zarobljenicima”, rekao je Antonio Guterres na početku sjednice u kojoj sudjeluje i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Sve se optužbe moraju istražiti kako bi se utvrdila odgovornost”, dodao je Guterres. “Počinitelji moraju odgovarati u nepristranim i neovisnim sudskim postupcima. Žrtve i njihove obitelji imaju pravo na pravdu i na odštetu”.

“Zadnjih sedam mjeseci obilježila je neopisiva patnja i razaranje”, komentirao je.

“Posljednji razvoj događaja je opasan i uznemirujući”, rekao je. “Ideja nuklearnog sukoba, nekada nezamisliva, postala je predmet rasprave.”

“Također sam duboko zabrinut zbog izvješća o planovima za organiziranje takozvanih ‘referenduma’ u područjima Ukrajine koja trenutno nisu pod vladinom kontrolom.”

“Mira nema bez pravde”, poručila je pak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna koja predsjeda sjednicom, istaknuvši da krivci “moraju odgovarati” za zločine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je, odgovarajući uoči sjednice na pitanje u vezi s činjenicom da će biti u istoj prostoriji sa Sergejem Lavrovom, da će se držati na “sigurnoj udaljenosti”.

I glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan sudjeluje na toj sjednici pošto je ICC u Ukrajini otvorio istragu o navodnim ratnim i o zločinima protiv čovječnosti počinjenim tek nekoliko dana nakon početka ruske invazije 24. veljače.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]