EPA/JASON SZENES

Glavni tajnik UN-a poziva na oživljavanje mjera opreza iz vremena hladnog rata

jere opreza iz vremena hladnog rata “ponovno su potrebe” zbog eskalacije tenzija između Rusije i zapadnih država, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Guterres je “veoma zabrinut” nakon što su Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od 20 država, među njima i Hrvatska, protjerale više od stotinu ruskih diplomata u odgovoru na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj za koje London optužuje Kremlj.

Situacija je “u velikoj mjeri slična onome što smo proživljavali tijekom hladnog rata” i zahtijeva oživljavanje “mehanizama komunikacije i kontrole kako bi se izbjegla eskalacija i osiguralo da stvari ne izmaknu kontroli tamo gdje se mogu pojaviti tenzije”, naglasio je Guterres u New Yorku.

Tijekom hladnog rata je između Washingtona i Moskve otvorena telefonska linija kako bi se omogućila izravna komunikacija između dvije administracije.

Izjava čelnika UN-a stigla je nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio protjerivanje ekvivalentnog broja američkih diplomata kao odgovor na američko protjerivanje ruskih diplomata.

Komentiraj