Glavni tajnik UN-a imenovat će novog izaslanika za Libiju nakon teške potrage

Hina

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres imenovat će bivšeg libanonskog ministra kulture za novog izaslanika UN-a u Libiji, čime završava neuobičajeno svadljiva četiri mjeseca duga potraga za novim kandidatom, nakon što su Sjedinjene Države odbile prvi tajnikov prijedlog.

Guterres je u petak službeno predložio Ghassana Salamea, profesora međunarodnih odnosa i rješavanja sukoba sa sveučilišta Sciences-Po u Parizu, stoji u pismu koje je u subotu došlo u posjed Reutersa Diplomati tvrde da neće biti prigovora na ovog kandidata te da će on dobiti zeleno svijetlo na sastanku u utorak.

Vijeće se o imenovanju posebnih izaslanika mora dogovoriti konsenzusom, a čelnik UN-a tradicionalno raspravlja o kandidatima s 15-članim povjerenstvom kako bi osigurao dogovor prije službenog predlaganja.

Potraga za nasljednikom Martina Koblera, njemačkog diplomata koji je služio kao izaslanik UN-a u Libiji od studenog 2015., započela je u veljači kad je Guterres za tu funkciju predložio bivšeg palestinskog premijera Salama Fayyada kojeg su Sjedinjene Države odbile zbog njegove nacionalnosti.

Veleposlanica SAD-a u UN-u Nikki Haley tvrdila je da je ta organizacija “nepravedno naklonjena palestinskim vlastima nauštrb naših saveznika u Izraelu”.

“U pravilu …ako države imaju važan prigovor, one ga pojasne prije no što glavni tajnik iznese svoj prijedlog”, istaknuo je visoki diplomat iz Vijeća koji je htio ostati anoniman.

“Stoga je bilo veoma neobično da je SAD tako kasno blokirao palestinskog kandidata”.

Guterres je američko odbijanje opisao kao “gubitak za libijski mirovni proces i libijski narod”.

Nakon američkog prigovora su i Rusija i druge članice vijeća odbile britanskog i američkog kandidata, otkrivaju diplomati, pa je Kobleru nakratko produžen mandat do kraja lipnja.

“Pristupilo se više od 20 ljudi, a oni su se ili eliminirali sami – npr. nisu bili dostupni – ili su odbačeni od nekog od članova Vijeća sigurnosti”, naglašava diplomat.

Kaos u Libiji započeo je nakon zbacivanja Muammara Gaddafija 2011. poslije kojeg su se suparničke vlade i naoružani savezi počeli boriti za premoć u toj sjevernoafričkoj državi. Vlada u Tripoliju koja ima podršku UN-a pokušava uspostaviti svoj autoritet, no odbijaju je frakcije na istoku, a misija izaslanika UN-a u Libiji jest postizanje mira.

Politički nemiri i sigurnosni vakuum omogućio je islamističkim militantnim skupinama da napreduju i trgovcima ljudima da nesmetano posluju. Libija je tako postala najčešća polazišna točka migrantima prema Europi.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]