Glavni tajnik SDP-a dekretom odredio: “Svađe su zabranjene, barem do izbora”

 

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas dopisom je obavijestio članove stranke da je Predsjedništvo SDP-a prošloga tjedna donijelo zaključak, a uoči izbora u stranci što će se održati 26. rujna, ‘da se svi eventualni prijepori unutar organizacije, i članstva (opstrukcije vodstva, izazivanje izvanrednih konvencija, izglasavanje nepovjerenja i sl.) stave u stanje mirovanja do okončanja izbornog procesa za tijela SDP-a Hrvatske’, piše u ponedjeljak Novi list.

U dopisu se navodi da je svrha i cilj zaključka da se kandidatima za tijela stranke osigura nesmetana komunikacija u predstavljanju vrijednosti koje bi trebale biti težište aktivnosti u idućem mandatnom razdoblju. Članovima treba osigurati vrijeme neopterećeno trzavicama, kako bi što objektivnije mogli procijeniti i odabrati kandidate u vrh stranke.

“Ovo je apsurdno. Pa kako se kandidati uopće i mogu predstaviti članstvu u modelu jedan član-jedan glas, nego istupima u medijima i međusobnim raspravama. Vrijeme je zaista pregazilo ovo vodstvo stranke, koje misli da se na neki oktroirani način mogu zaustaviti političke debate”, rekao je jedan od kandidata za potpredsjedničko mjesto za Novi list.

Donedavno je bilo oko 30 tisuća članova SDP-a. Peđa Grbin, zasad jedini kandidat za predsjednika, u jednoj je zjavi rekao da on računa da će pravo glasa na unutarstranačkim izborima imati tek oko 20 posto dosadašnjeg članstva. Uvjet za pristup izborima, naime, jest plaćena članarina, a čini se da je entuzijazam SDP-ovih članova toliko splasnuo da sada članarinu plaća svega petina dosadašnjih pripadnika stranke, odnosno nešto više od 7.000 ljudi.

Komentiraj