Glavni tajnik NATO-a: “Moramo se osigurati, imamo odgovornost da se ovaj sukob ne proširi izvan Ukrajine”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije nakon izvanrednog sastanka ministara obrane NATO članica na kojemu su raspravljali o krizi u Ukrajini, ali i o konkretnim mjerama kojima se namjerava ojačati NATO savez i obrana NATO-a.

“Ukrajinski ministar obrane opisao je vrlo živo smrt i razaranje koje je uzrokovao Putinov rat te otpor ukrajinske vojske. Svi smo odali počast hrabrosti ukrajinskog naroda i opružanih snaga. NATO snage i saveznici su osigurali opremu i obuku ukrajinskim snagama već godinama, pomažemo u ostvarivanju prava Ukrajine na slobodu”, rekao je, dodajući da se ministri složili da moraju nastaviti pomagati Ukrajini.

“Putin smjesta mora zaustaviti ovaj rat, povući svoje snage i uključiti se u diolmatske napore u dobroj vjeri”, kazao je.

“NATO neće tolerirati napad na suvernost i teritorijalnu cjelovitost članica. Već smo aktivirali naše obrambene planove da bi zaštitili savez. Stotine tisuća vojnika su u visokom stanju pripravnosti diljem saveza”, istaknuo je Stoltenberg.

Dodao je da se savez suočava s novom stvarnošću. “Na kopnun trebamo znatno više snaga na istočnom krilu saveza u visokom stanju pripravnosti. U zraku trebamo više aviona i integriranu, ojačanu zračnu i raketnu obranu. Na moru trebamo podmornice i nosače avione.”

Istaknuo je da se raspravljalo i sigurnosti kibernetičke obrane te da je potrebno provoditi veći broj vohjnih vježbi, za što će biti potrebna veća financijska ulaganja.

“Saveznici moraju uložiti minimalno 2% BDP-a u obranu.”

Istaknuo je da su “saveznici ujedinjeni u pružanju podrške Ukrajine, ali i u tome da NATO ne bi trebao rasporediti snage na kopnu niti poslati avione u ukrajinski zračni prostor”.

“Moramo se osigurati, imamo odgovornost da se ovaj sukob ne proširi izvan Ukrajine. Vidimo smrt, uništavanje, ljudske patnje, ali ova situacija bi se mogla pogoršati ako bi NATO učinio nešto što bi ovo pretvorilo u rat između Rusije i NATO-a. Saveznici su stoga ujedinjeni u pružanju podrške Ukrajini”, poručio je Stoltenberg i dodao: “Neće se raspoređivati NATO snage ni na kopnu ni u zraku i to je ujedinjen stav.”

Naglasio je da NATO podržava mirovne napore te da pozivaju Putina da okonča rat i povuče snage, “ali ne planiramo rapsorediti snage NATO-a u Ukrajini.”

UŽIVO: Rusija više nije članica Vijeća Europe, Ukrajina odbila rusku ponudu, a Putin poručio da sve ide po planu

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]