GLAVNI TAJNIK INTERPOLA ‘Terorizam i organizirani kriminal sve veća globalna prijetnja’

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua

Glavni tajnik Interpola Jurgen Stock upozorio je u srijedu u Sarajevu na potrebu jače međunarodne policijske suradnje kako bi se adekvatno odgovorilo na suvremene sigurnosne izazove, uključujući tu terorizam i organizirani kriminal.

Stock je boravio u dvodnevnom službenom posjetu BiH, a u Sarajevu se sastao s čelnicima policijskih agencija i ministarstava unutarnjih poslova svih razina vlasti.

Novinarima je kazao je s njima razgovarao o važnim pitanjima sigurnosne suradnje u kontekstu postojećih međunarodnih izazova.

“Sigurnosno stanje u svijetu se stalno mijenja i stoga je potrebna bolja suradnja i razmjena informacija”, kazao je Stock ističući kako su sve države danas suočene s povećanim prijetnjama od terorizma, organiziranog te računalnog kriminala.

Istaknuo je kako su te prijetnje danas “opasnije nego ikada”, a niti jedna država pojedinačno nema dovoljno kapaciteta kako bi se s tim suočila.

BiH, po njegovim rječima, već sada igra važnu ulogu u nekim međunarodnim operacijama poput onih usmjerenih na presjecanje trgovine vatrenim oružjem.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je BiH pravodobno provela sve preporuke Interpola i u samom je vrhu među 192 države-članice članica te organizacije po kvaliteti suradnje.

Ključnim sigurnosni izazovom za BiH Mektić je označio borba protiv radikalizma i terorizma.

“S obzirom da dolazi do konačnog poraza terorističke Islamske države na teritoriju Sirije i Iraka dio stranih državljana koji su tamo ratovali pokušat će ući i Europu pa tako i u BiH”, upozorio je  Mektić dodavši kako će stoga biti dragocjeni analitički podaci koje će prikupiti Interpol.

Po njegovim riječima, nakon poraza terororista u njihovim uporištima u Siriji i Iraku će ostati “puno tragova i dokaza” bitnih za sagledavanje terorizma kao globalnog problema.

U BiH očekuju kako će kroz suradnju unutar Interpola doći i do podataka o državljanima te zemlje umiješanim u terorizam, što će se koristiti za buduće policijske operacije, ali i procesuiranje pred sudovima.

Interpol kroz svoju mrežu trenutačno obrađuje oko tri milijarde upita godišnje, odnosno 200 svake sekunde, i to dovoljno govori o njegovim kapacitetima, podsjetio je Mektić.

Bitnim je ocijenio to što Interpol razvija kapacitete za borbu protiv računalnog kriminala preko svog središta u Singapuru.

“To je budući pravac u kojemu će se razvijati organizirani kriminal i tome moramo posvetiti znatno veću pozornost”, kazao je Mektić upozoravajući kako je izvjesno da će se sigurnosno stanje diljem svijeta pogoršavati pa sve države moraju dati dodatni doprinos jačanju globalnog sigurnosnog sustava.

Najavio je i kako će BiH uskoro uputiti svog časnika za vezu u središnjicu Interpola u Lyonu, jer su to ranije učinile i sve druge države regije.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]