Plan restrukturiranja stranke, priprema za lokalne izbore i povećanje iznosa stranačkih članarina teme su Glavnog odbora SDP-a koji se u subotu održao u stranačkom sjedištu u Zagrebu.

Predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić naglasio je da je pitanje restrukturiranja, prije svega, u nadležnosti stranačkog Predsjedništva, a kad je riječ o povišenju članarina, rekao je da je to predviđeno izmjenama i dopunama odluke o članarinama.

Taj prijedlog je utvrdilo Predsjedništvo, a velika većina članova Predsjedništva su saborski zastupnici. Do povećanja dolazi i uslijed porezne reforme kojom je saborskim zastupnicima dosta dignuta plaća, pojasnio je.

Bauk: Na lokalnim izborima središnjica neće kadrovirati

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk naglasio je da će o kandidatima na lokalnim izborima odlučivati lokalne organizacije.

“Prije četiri godine središnjica se uplela u kadroviranje u Gradu Zagrebu i to nije ispalo najbolje. Smatram da smo na toj lekciji nešto naučili i da ne trebamo ponavljati pogreške”, kazao je.

Saborski zastupnik i član Predsjedništva stranke Bojan Glavašević također je naglasio da će odluke o lokalnim izborima donositi lokalne organizacije, pa tako i u Gradu Zagrebu.

Na pitanje treba li SDP u Zagrebu podržati HNS-ovu kandidatkinju za zagrebačku gradonačelnicu Anku Mrak-Taritaš, Glavašević rekao je da je njegov stav i dalje isti i da će ga, bude li za to dobio priliku, rado argumentirati. Ranije je izjavio kako bi SDP, u jednoj od mogućih strategija, mogao podržati Anku Mrak Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, no i dodao da je to njegovo osobno stajalište. “Odluka, a onda i odgovornost za rezultate je na lokalnim organizacijama”, istaknuo je.

O problemu rejtinga SDP-a ususret lokalnih izbora, Glavašević kaže da je to u ovome trenutku putokaz da SDP mora značajno više raditi da bi zadobio povjerenje građana kakvo je imao u ranijim razdobljima. Potreban je, kaže, kolektivan trud članica i članova, pogotovo onih viđenijih, kako bi se to i dogodilo.

Bauk je komentirao pad rejtinga stranke i zbog toga što su se na društvenim mrežama članovi stranke porječkali te cenzuru koju uvodi vodstvo stranke.

“Ima članova koji to (društvene mreže) koriste odgovorno, a ima i onih drugih koji si malo previše uzimaju za pravo komentirati druge članove i malo oštrije i uvredljivije govoriti i o njima i o politici stranke. Međutim, jedno je demokracija, krajnji oblik, a u drugom smislu bi bila cenzura. I treba naći nešto što je u sredini”, kazao je Bauk.

Fabijanić je rekao da je Glavni odbor donio zaključke po pitanju društvenih mreža.

“To nije apsolutno pitanje cenzure, nego pitanje pravila komuniciranja”, rekao je te dodao da je etički kodeks važan za sve javne komunikacije pa i društvene mreže. “Ako smo političari, i ako smo odgovorni, onda mi svoje izjave moramo davati imenom i prezimenom”, istaknuo je.

“Sloboda izražavanja i govora jedna od stvari po kojima je SDP uvijek bio poznat i što je uvijek bilo pozitivno obilježje SDP koje ga je razlikovalo od drugih stranaka”, rekao je Glavašević.

Glavašević: Nema puča u SDP-u

Glavašević je također rekao da u SDP-u, koliko je njemu poznato, frakcije ne postoje, ali da ne isključuje da možda nije dovoljno informiran o takvim stvarima. “Ja sam član Predsjedništva stranke, također sam saborski zastupnik. Do mene u tim okvirima nisu došle takve informacije”, rekao je.

Rekao je da je riječ “puč” upotrijebljena bombastično u nekim medijskim napisima, ali da puča u SDP-u nema. “Bilo što što se može dogoditi u SDP-u, može se dogoditi isključivo u okviru Statuta stranke, a puč bi podrazumijevao neke aktivnosti koje nisu predviđene Statutom. Mislim da se u SDP-u ne događa ništa ovoliko dramatično koliko se može činiti. Mislim da je period prilagodbe i na novo vodstvo, nova dinamika između članova i organa normalna, to prolaze sve stranke kada se događaju promjene. Tako da, evo, SDP treba vremena i ja vjerujem da će se trasirati u smjeru u kojem želi ići”, istaknuo je Glavašević.

Bauk je izrazio zadovoljstvo što je Glavni odbor jednoglasno prihvatio izvješće o radu Kluba zastupnika za 2016.  te dodao da je predložena bolja komunikaciju Kluba zastupnika i samih zastupnika s organizacijama na terenu.

Nije htio komentirati saborski status bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. “Nemam ništa dodati onome što je sadašnji predsjednik stranke objavio u medijima o njihovom razgovoru”, rekao je Bauk te dodao kako misli da će se u okviru toga tako i dogoditi.

Komentiraj