GLAVNI GRAD: 2015. u Zagrebu obilježili događaji oko gradonačelnika Bandića

Saša Zinaja

U Gradu Zagrebu su 2015. obilježili događaji vezani uz gradonačelnika Milana Bandića i njegov boravak u zatvoru u Remetincu, zbog čega neko vrijeme nije mogao obnašati gradonačelničku dužnost pa su ga zamjenjivale Sandra Švaljek i Vesna Kusin, no na kraju godine u Gradskoj skupštini zastupnici, među kojima i HDZ-ovi, prihvatili su proračun za 2016. koji je “složio” Bandić.

Bandić iz zatvora smjenjuje Švaljek i osniva stranku

Dok je bio u zatvoru, osnovao je i stranku, da bi kasnije, na parlamentarnim izborima, s njom osvojio dva saborska mandata te podržao HDZ-ovu Domoljubnu koaliciju i Most

Bandiću, koji je u Remetincu bio i tijekom 2014., u ožujku 2015. ponovno je određen istražni zatvor, zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. Sud je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna. U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

  Krajem ožujka Bandić je povukao punomoć svojoj zamjenici Sandri Švaljek za obavljanje gradonačelničke dužnosti i tu punomoć dodijelio svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin. Švaljek je podnijela ostavku u Gradskoj upravi i aktivirala zastupnički mandat u Gradskoj skupštini.

 Dok je Bandić bio u zatvoru osnovana je i njegova politička stranka pod nazivom “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”, a potpredsjednica novoosnovane stranke Jelena Pavičić Vukičević tada je rekla kako se pripremaju za parlamentarne izbore na koje će izaći samostalno. Sjedište Bandićeve stranke je u istoj zgradi, u Praškoj ulici, gdje je sjedište zagrebačkog SDP-a.

 Holding ponovno u rukama Bandića

 Bandić je 9. travnja izašao iz Remetinca, a dan poslije je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo da može obavljati svoju dužnost. Na posao u Gradsku upravu po prvi put vratio se nakon šest mjeseci izbivanja. Potom je uslijedila i sjednica Gradske skupštine na kojoj je najavio kako projekt nogometnog kampa na Sveticama “ide dalje” jer su naišli na razumijevanje Kaptola i kardinala.

 Ubrzo je Skupština Zagrebačkog holdinga, koju čine gradonačelnik Bandić, njegova zamjenica Vesna Kusin i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, razriješila gotovo sve članove i predsjednika Uprave Holdinga Dejana Fička, koji su izabrani na javnom natječaju raspisanom u vrijeme dok je gradonačelničku dužnost obnašala Sandra Švaljek. Novom predsjednicom Uprave imenovana  je Ana Stojić Deban.

Još dvije fontane u pripremi

 Nakon ‘proboja’ Branimirove ulice i Radničke ceste, Bandić je najavio da će se izgraditi još dvije fontane na livadi u Ulici Hrvatske bratske zajednice, a potom i sljemenska žičara.  Novi vozni park ZET-a postao je bogatiji za 16 plinskih mini autobusa, opremljenih prema suvremenim tehnološkim standardima kako bi mogli voziti po strmim ulicama Gornjega grada i Podsljemena. Otvoreni su radovi na izgradnji pješačkog mosta preko Miramarske ulice koji je povezao Botanički vrt i adrenalinski park smješten iza hotela Esplanade, a vrijednost investicije je 950.000 kuna. U kolovozu pušten je u promet obnovljeni zapadni kolnik Avenije Marina Držića, dionica od Ulice grada Vukovara do Prisavlja. Zagrebački učenici osnovnih i srednjih škola dobili su besplatne udžbenike, Grad Zagreb izborio se za povrat 337 milijuna kuna za decentralizirane funkcije, a pripremio se i za mogući prihvat izbjeglica iz Sirije. U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru otvoren je novoizgrađeni zamjenski objekt Odjela VI sa 136 kreveta, među kojima je i 15 kreveta palijativne skrbi, što je prvi odjel za palijativnu skrb u Zagrebu.

 U ljeto je policija, na zahtjev Uskoka, ušla u urede stranke Bandić Milan 365 i u zagrebačku Gradsku upravu te izuzimala dokumente vezane uz održavanje i reklamiranje konvencije Bandićeve stranke. Tri dana prije te konvencije, Bandić je donio pravilnik koji mu je omogućio da kao gradonačelnik svojoj stranci odobri da bez naknade na 30 mjesta u gradu privremeno postavi jumbo plakate kojima je skup najavljivan.

Generali Markač i Gotovina počasni građani Zagreba

 Od 1. studenog u Zagrebu je pojeftinila voda i gradski prijevoz učenika srednjih škola, redovitih studenata, nezaposlenih i umirovljenika, a smanjile su se i cijene komercijalnih parkirališnih karata kao i otpada čiji će se odvoz naplaćivati po volumenu.

 Gradska skupština imenovala je javnu površinu ispred Ministarstva branitelja Trgom Nevenke Topalušić, hrvatske braniteljice.

 Počasni građani Zagreba 2015. postali su general pukovnici u mirovini Mladen Markač iAnte Gotovina.

 Na parlamentarnim izborima Bandićeva stranka osvojila je dva saborska mandata. Na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Bandić je podržao Domoljubnu koaliciju i Most, a istoga dana, gradski zastupnici HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržali su Bandićev prijedlog gradskog proračuna za 2016.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]