Glavna mjenjačnica kriptovaluta Biance optužena za kršenje financijskih zakona SAD-a

Američki regulatori optužili su glavnu mjenjačnicu kriptovaluta Binance za kršenje “brojnih” američkih financijskih zakona, pojačavajući svoj napad na kripto industriju. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) je rekla da se tvrtka nije uspjela pravilno registrirati u SAD-u. Tužba je također navela da tvrtk nije slijedila pravila “upoznaj svog klijenta” namijenjena sprječavanju pranja novca.

Binance je branio svoju praksu. Rekao je da je izvršio “značajna ulaganja” kako bi osigurao da američki korisnici ne budu aktivni na platformi, uključujući blokiranje korisnika koji su identificirani kao američki državljani ili rezidenti, ili imaju američki broj mobilnog telefona. “Ova prijava je neočekivana i razočaravajuća budući da surađujemo s CFTC-om više od dvije godine. Unatoč tome, namjeravamo nastaviti surađivati ​​s regulatorima u SAD-u i diljem svijeta”, rekla je tvrtka. “Najbolji put naprijed je zaštititi naše korisnike i surađivati ​​s regulatorima kako bismo razvili jasan, promišljen regulatorni režim.”

Osnovana 2017., tvrtka je sada najveća svjetska centralizirana burza za digitalnu imovinu, koja ima više od 100 milijuna korisnika širom svijeta. Vodi je kanadski milijarder kineskog podrijetla Changpeng Zhao, koji je također naveden u tužbi.

CFTC je priopćio da je Binance aktivan u SAD-u od 2019., ali se nikada nije pravilno registrirao kod vlade niti se pridržavao relevantnih američkih zakona, koristeći “namjerno neprozirnu” globalnu korporativnu strukturu u pokušaju da izbjegne nadzor.

Veći dio tog vremena Binance nije zahtijevao od svojih kupaca da daju bilo kakve informacije za provjeru identiteta prije trgovanja na platformi, tvrdi CFTC u građanskoj tužbi podnesenoj saveznom sudu u Illinoisu.

2021. tvrtka je objavila da pooštrava svoja pravila. Ali u isto vrijeme, CFTC je rekao da savjetuje klijente sa sjedištem u SAD-u kako izbjeći te kontrole korištenjem virtualnih privatnih mreža (VPN-ova) i lažnih tvrtki. Tvrtka je izbjegla pravila “kako bi povećala korporativnu dobit”, rekao je CFTC.

Zatražio je od američkog suda povrat štete i novčane kazne, kao i naloge kojima se ograničava aktivnost Binancea.
Predsjednik CFTC-a Rostin Behnam rekao je da je vlada pokrenula slučaj kako bi zaštitila američke ulagače i da bi to trebalo poslužiti kao šire upozorenje onima koji rade u kripto sektoru. “Godinama je Binance znao da krše pravila CFTC-a, aktivno radeći na održavanju protoka novca i izbjegavanju usklađenosti. Ovo bi trebalo biti upozorenje da CFTC neće tolerirati namjerno izbjegavanje zakona SAD-a”, rekao je.

Otprilike u vrijeme kada je tužba najavljena,  Zhao je na Twitteru objavio poruku koja je glasila “4”, očito upućujući sljedbenike na savjet iz ranijeg posta u kojem se ljude poziva da “ignoriraju… lažne vijesti, napade itd.”

Nakon nekoliko godina eksplozivnog rasta, kripto industrija se bori s naglim padom cijena, kao i pojačanim nadzorom regulatora. Prošle su godine američki dužnosnici upozorili industriju da planiraju koristiti postojeće zakone za rigorozniju provedbu pravila poput sukoba interesa i nedostatka transparentnosti.

U listopadu je CFTC rekao da se više od 20% slučajeva koje je vodio u prethodnih 12 mjeseci odnosi na taj sektor, uključujući slučajeve protiv Bitfinexa i Tethera. Također i među agencijama u SAD-u koje su podigle optužbe za prijevaru protiv Sama Bankman-Frieda i FTX-a, prethodnog glavnog rivala Binanceu, piše BBC.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner