Glavna banda trgovaca droge u Kolumbiji, Clan del Golfo koju vodi bivši paravojnik tražen u Sjedinjenim Državama, spremna se predati,  rekao je utorak predsjednik Juan Manuel Santos.

U nedjelju smo primili obavijest Clana del Golfo kojom navode da se sa svim svojim ljudima spreman predati, rekao je kolumbijski predsjednik u govoru iz predsjedničke palače u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrique Gil i državni odvjetnik Nestor Martinez  proučiti prijedlog te kriminalne organizacije i poduzeti odgovarajuće mjere.

“To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori”, naglasio je kolumbijski predsjednik.

U priopćenju je državni odvjetnik precizirao da kolektivna predaja kriminalne organizacije nije predviđena u kolumbijskom pravosuđu, ali kada pravosudna procedura bude određena, Clan del Golfo će morati predati svu svoju ilegalnu imovinu, plantaže nedozvoljenih kultura i navesti putanje trgovine.

Bivši paravojnici krajnje desnice su osnovali Clan del Golfo kako bi se borili protiv ljevičarskih gerilaca tijekom oružanog sukoba koji je trajao u Kolumbiji dulje od pola stoljeća.

Većina tih milicija se demobilizirala 2006. tijekom vlade bivšeg predsjednika Alvara Uribea (2002-2010), ali nekoliko šefova i njihovih sljedbenika su se organizirali u bande trgovine drogom.

Clan del Golfo je imao oko 4000 članova, ali nakon velike ofenzive Santosove vlade danas ih ima oko 1800, prema podacima ministarstva obrane.

Komentiraj