Glavašević: “Treba razgovarati s djecom i konačno se ohrabriti i uvesti građanski odgoj”

Saborski zastupnik Bojan Glavašević u utorak je za N1 televiziju komentirao pucnjavu na Markovu trgu, u kojoj je u ponedjeljak teško ranjen policajac koji je čuvao zgradu Vlade.

Čini mi se da je reakcija Vlade na cijelu ovu situaciju neprimjerena, fokus je na zaštiti državnih dužnosnika i objekata, a ne razgovaramo koje su okolnosti dovele do ovoga što se dogodilo. Smatram da nije problem samo po sebi način na koji se štite dužnosnici, ali mislim da je problematično kada je to jedina reakcija. Dat ćemo veći pendrek, manje strpljenja i time smo riješili problem, a nismo”, rekao je Glavašević.

Dodao je da je ovaj događaj refleksija nasilja u društvu te da je stopa nasilja u posljednjih nekoliko godina u porastu. “Mi živimo u društvu koje ima generalno problem s nasiljem koji ne rješava. Ako se ovaj slučaj promatra izolirano, to je potpuno krivo”, poručio je.

Istaknuo je kako je u kući napadača pronađena velika količina oružja te kako ne treba ignorirati i šutjeti o tome. “Mislim da bi bilo vrlo krivo u ovakvoj situaciji praviti se da nismo svjesni ozbiljnog problema velike količine zaostalog naoružanja iz Domovinskog rata u raznim segmentima društva. Neki ljudi to drže kao uspomenu, a neki imaju druge ideje. Rješenje toga treba biti jedan sustavan društveni pristup. Treba razgovarati s djecom i konačno se ohrabriti i uvesti građanski odgoj”, poručio je Glavašević.

Smatra i da su Internet i društvene mreže ozbiljan priblem koji doprinosi distanciranju od zajednice i izlažu ih potencijalno radikalizirajućim slučajevima. “Ovo je čin terorizma i moramo govoriti o tome što je do toga dovelo, to nisu vanjski razlozi, to su razlozi iz našeg društva”, kazao je.

Na Markovu trgu u utorak ujutro osvanule su zaštitne ograde, a pristup Saboru i Vladi ograničen je te se Glavašević osvrnuo se i na mjere koje je Vlada poduzela nakon napada. “Kada se pojavi neki problem, glavna reakcija vladajućih, HDZ-a, prvenstveno premijera i ministra Božinovića je da ograniče sve. Ograničit ćemo koliko možete govoriti u Saboru, koliko novinari mogu prići blizu Markovom trgu ili bilo tko drugi. To nije rješavanje, to je sekuritizacija, gdje se radi izvanredno stanje koje legitimira uvođenje nesrazmjernih mjera ograničavanja nekih sloboda. Prije svega od vladajućih moramo tražiti da mjere budu srazmjerne”, zaključio je Glavašević.

Komentiraj