GLAVAŠEVIĆ: “Hrvatska najesen neće imati gospodarstvo ako Vlada odmah ne krene s radikalnim mjerama”

Hrvatska ima 481 oboljelog o koronavirusa. Ukupno je 14 pacijenata na respiratoru, što je 3 posto od ukupno oboljelih. “Nema eksponencijalnog rasta, to je od iznimne važnosti”, poručio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

“U prvoj fazi pandemije reakcija Vlade je bila jako dobra, pogotovo u zdravstvenom smislu. Kada gledamo trenutne brojke čini mi se da su ove mjere imale učinka, međutim, nisam siguran koliko su dobro komunicirali važnost osobne odgovornosti i društvenog distanciranja, pogotovo odmah nakon potresa. Mnogim građanima nije bilo jasno trebaju li ostati u kućama ili izaći na otvorene prostore. Hoće li biti dugoročnih posljedica, tek ćemo vidjeti s obzirom na to da je vrhunac epidemije tek pred nama”, komentirao je za Nacional.hr saborski zastupnik Bojan Glavašević.

NACIONAL: Inicijativa Glas poduzetnika okupila je 60 tisuća tvrtki i obrta, od Vlade traže dodatni paket mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima da prežive nastalu krizu i izbjegnu otpuštanja. Predlažu oprost umjesto odgoda?

“Hrvatska najesen neće imati gospodarstvo ako Vlada odmah ne krene s radikalnim mjerama. Problem vidim u vladinim ekonomskim mjerama za oporavak koje ne održavaju ono što je Vlada govorila na našim sastancima. Masovni otkazi su već krenuli, smanjivanja plaća su već krenula i Vlada bi vrlo ozbiljno trebala razmotriti neke druge mjere. Vlada treba poslušati što im poduzetnici govore. Ovakav paket ekonomske pomoći, nažalost, nije ni približno dovoljan, čak ni za minimalan spas gospodarstva.”

NACIONAL: Nalazite li opravdanje za poteze Vlade kojima se reduciraju slobode i prava građana?

“To me dodatno brine i sve mi je teže pronaći opravdanje za poteze Vlade kojima se reduciraju slobode i prava građana, primjerice ovaj posljednji zakon kojim Vlada zapravo želi omogućiti praćenje lokacije, i možda drugih nekih podataka, s mobilnih podataka svih građana. Smatram da je to vrlo opasno, da je bez presedana i da nema nikakvog opravdanja. Naravno da kriza opravdava djelomično i privremeno reduciranje sloboda građana i nekakvoga demokratskoga ‘ekosustava’ koji se već 30 godina trudimo uzgajati i njegovati, međutim, nema nikakvog opravdanja da Vlada slijedi sve mobilne telefone građana. Ta mjera, između ostaloga, nije uopće učinkovita, netko može ostaviti telefon kog kuće, ili mu se telefon može ugasiti, ili netko može kupit drugi obični telefon bilo gdje na kiosku”. 

NACIONAL: Što vi predlažete?

“Postoje mjere poput izdavanja narukvica za praćenje osobama kojima je određena samoizolacija ili koje su na testiranju. Uostalom, takve su osobe u direktnom kontaktu sa sustavom, i sustav bi ih tako puno učinkovitije mogao pratiti i obrađivati podatke nego da se za milijune hrvatskih građana istovremeno radi nadzor. Na kraju dana mislim da je najvažnija stvar da naše građanke i građani shvate što je osobna odgovornost, da je najbolji doprinos u ovoj pandemiji da ostanu kod kuće.”

NACIONAL: Je li potrebna Vlada nacionalnog jedinstva?

Da se razumijemo, mi imamo nacionalno jedinstvo, i opozicija i vladajući su od početka ove krize postigli maksimalno jedinstvo. Međutim, ustavna uloga opozicije je da propituje poteze vladajućih. Kada mi to ne bismo radili – e tek bi onda zapravo radili protiv jedinstva. Razumijem da povremeno može nastati atmosfera u kojoj svatko tko govori nešto drugačije od ministra Beroša i ministra Božinovića može djelovati kao da napada ili kao da je antagonist, ali tome nije tako. Građani moraju razumjeti da mi moramo imati raznolikost mišljenja, i to je ono sto nas čini demokracijom. Dakle, jedinstvo ne znači jednoumlje.”

Komentiraj