Glavaš tiho prijeti: ‘Ne disciplinira li vrh HDZ-a Pupovca, Salapić se vraća u Sabor’

Nakon što mu je predsjednik Zoran Milanović vratio odlikovanja, Branimir Glavaš postaje nova prijetnja Plenkovićevoj većini u Saboru

Manevar predsjednika Republike Zorana Milanovića s vraćanjem sedam odlikovanja i čina general-bojnika Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku početkom rata, mogao bi dobiti novi politički zaplet i dodatno zakomplicirati život premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. Nacional je od izvora bliskih Branimiru Glavašu doznao da on ozbiljno namjerava provesti u plan svoju prijetnju o testiranju Plenkovićeve većine u Saboru. Glavaš je tu neizravnu prijetnju izgovorio prošle subote u Dnevniku N1 televizije komentirajući reakciju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na Milanovićevu odluku o tome da mu vrati odlikovanja. Pupovac je, naime, kritizirao Milanovićevu odluku, zbog čega je Glavaš najavio da će odaslati poruku vrhu HDZ-a. A ta je poruka, izrečena na N1 televiziji, glasila: “Ako vodstvo HDZ-a ne zauzme stav i ne disciplinira Pupovca što se tiče njegove bezobraštine, HDSSB je spreman odgovoriti istom mjerom.”

Glavaš je rekao da je predsjednik SDSS-a “problem HDZ-a” i da je “smetnuo s uma da i HDSSB ima mandat u Saboru”.

Izvor blizak vodstvu Glavaševe stranke za Nacional je objasnio što to točno znači i što Glavaš planira poduzeti: “Glavaš jako dobro zna kada, što i koliko govori. Te njegove riječi nikako nisu bile prijetnja praznom puškom. Član HDSSB-a i bliski Glavašev suradnik Josip Salapić, koji trenutno obnaša funkciju državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa, ima izvorni saborski mandat. Što znači da u bilo kojem trenutku može dati ostavku i vratiti se u Sabor.”

Drugim riječima, taj visoki izvor iz HDSSB-a tvrdi da bi se Salapić mogao vratiti u Sabor i s te pozicije testirati Plenkovićevu većinu u Saboru koja tada ne bi ovisila samo o Pupovcu i zastupnicima manjina, već i o Glavaševoj volji koju bi u djelo provodio Salapić.

Predsjednik Zoran Milanovć kaže da je, vrativši odlikovanja Glavašu, postupao po Ustavu jer on nije pravomoćno osuđen, ali Glavaš je nezadovoljan odnosom vrha HDZ-a prema njemu pa prijeti da bi državnog tajnika Josipa Salapića mogao aktivirati u Saboru. PHOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Salapić je na listu HDZ za prošle parlamentarne izbore došao upravo inzistiranjem Andreja Plenkovića, ali i Vladimira Šeksa. Izvorno je trebao biti u IV. izbornoj jedinici koju kontrolira Ivan Anušić, ali se on tome žestoko usprotivio pa su Salapića ekspresno “prekomandirali” u VII. izbornu jedinicu gdje je i izabran na listi za Sabor, ali je odmah dobio mjesto državnog tajnika. Vladimir Šeks, stari Glavašev saveznik i prijatelj još iz ratnih dana, za N1 televiziju tada je pojasnio da je Salapić zaslužio mjesto na HDZ-ovoj listi jer je HDSSB bio vjeran saveznik HDZ-u u najtežim trenucima. Time je zapravo stvoren novi neformalni pakt između vrha HDZ-a i Branimira Glavaša jer se znalo da Salapić ni neće sjediti u Saboru, već da odmah ide u Ministarstvo pravosuđa. No u prethodnom, prvom mandatu Plenkovićeve vlade, HDSSB je bio izravni član Plenkovićeve koalicije. Na to je aludirao i predsjednik Milanović kad je u ponedjeljak pred novinarima poručio Miloradu Pupovcu:

“Pa on je bio s tim Glavašem u koaliciji do prije godinu dana. Glavaš je držao Plenkovićevu vladu. Gdje je tada bilo srce junačko, da nešto kaže?”

Kako je obrazloženo iz Ureda predsjednika, Milanović je Glavašu odlikovanja odlučio vratiti jer su mu ona oduzeta u vrijeme kad je postojala pravomoćna presuda protiv njega. Budući da je Ustavni sud još 12. siječnja 2015., a Vrhovni sud 7. lipnja 2016., ukinuo presudu kojom je Branimir Glavaš bio proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, to jest za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, Glavaš je već šest godina u pravnom smislu nevin dok se ne dokaže suprotno.

Takva Milanovićeva odluka svejedno je izazvala brojne kritike u javnosti, a jedan od prvih koji je reagirao bio je šef SDSS-a Milorad Pupovac koji je statusu na Facebooku prozvao Milanovića za nepoštovanje žrtava.

“Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991. i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba 1991. odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina. Kad bih bar imao ovlasti da Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića promaknem u Poglavaša Republike Hrvatske i tako prisnažim neovisnost svakog hrvatskog suda i njegova suca u predmetima suđenja za ratne zločine”, napisao je Pupovac.

Na to je reagirao Glavaš svojom neizravnom prijetnjom vrhu HDZ-a, zahtijevajući da discipliniraju svog koalicijskog partnera. Inače, nakon što je doznao da mu je predsjednik Milanović odlučio vratiti odlikovanja i čin, Glavaš je na svom Facebook profilu napao bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je ignorirala njegov zahtjev za povratom odlikovanja koja mu je oduzeo njezin prethodnik Ivo Josipović.

“Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i sudske prakse, a ne kao ona ‘kokoš’ koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji ‘prst’ cijeloj naciji”, napisao je Glavaš jasno aludirajući na Kolindu Grabar-Kitarović.

Na N1 televiziji Glavaš je pojasnio da je bivša predsjednica odbila zahtjev njegovih odvjetnika u proljeće 2019. godine:

“Njena ustavna i zakonska obveza bila je da tu odluku izvrši. Ona se na to oglušila, nepristojno nije bila u stanju ni odgovoriti mojim odvjetnicima. Tajac. Izgubila je izbore i ostavila moj predmet u ladicama Pantovčaka neriješen.”

No, njegov sin, inače odvjetnik, uputio je požurnicu predsjedniku, a jedino što ga je iznenadilo bila je brzina kojom je on sve riješio.

Predsjednik Milanović donio je odluku koju je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbijala donijeti, zbog čega je Glavaš za nju na Facebooku napisao ‘ona kokoš’. PHOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Milanovićeve izjave u ponedjeljak postalo je jasno da on takvom odlukom zapravo lopticu odgovornosti želi prebaciti na Ustavni i Vrhovni sud koji su i donijeli odluke u slučaju Glavaš, ali i izazvati HDZ koji odbija podržati njegovu kandidatkinju za šeficu Vrhovnog suda. Naime, evo što je Milanović odgovorio na pitanje hoće li oduzeti Glavašu odlikovanja ako on ponovno bude osuđen: „Ako ponovno bude osuđen, kada dobije pravomoćnu presudu ja ga ne moram ponovno lišiti tog odlikovanja, ja to ne moram napraviti prema zakonu. Ali kako je to Josipović već jednom napravio, kako je on otvorio tu priču, kako mu je uzeo odlikovanja koja mu je dodijelio Tuđman, gledam da budem dosta objektivan. On mu je to uzeo, a ja mu to vraćam temeljem činjenice da Glavaš već pet godina nije osuđena osoba. Zašto se to nije riješilo u ovih pet godina? E to nije pitanje za mene, to je pitanje za HDZ koji se hrusti da će uskratiti glas i srušiti Zlatu Đurđević u Saboru, samo naprijed. Sudit će mu se još trideset godina“, dodao je predsjednik Milanović i zaključio: „Zašto na to nije reagirala gospođa Kitarović? Strah, samo strah, taj vječni čovječji suputnik. I ja se bojim, ali u nekom trenutku moraš odlučiti.“

Iako je Milanović pred novinarima rekao da je on Glavaša sreo jednom u životu, 2009. u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, i da su pričali pola minute te da i njega zanima “gdje su nestali ljudi bačeni u Dravu”, visoki izvor iz SDP-a nekad blizak Milanoviću tvrdi da su Glavaš i Milanović 2015., uoči parlamentarnih izbora, imali u pripravnosti tajni dogovor o koaliciji. Kako SDP-u tada ni to nije moglo pomoći da preuzme vlast, taj se dogovor, tvrdi taj izvor, nije realizirao.

Znači li to onda da taj Milanovićev manevar nije slučajan i da je ciljano planiran kako bi dodatno isprovocirao HDZ? Milanović se, naime, pravdao da on “nije sudac, već predsjednik Republike i da prema svima mora biti jednak” te je rekao da se ne bi “petljao” u taj slučaj da ga Glavaš nije tražio.

“Dakle, došao je zahtjev. Potpuno utemeljen. Što će biti kada bude, ako on ponovno bude osuđen, ja opet neću imati izbora, morat ću nastaviti ono što je započeo Josipović. Mislim da mu je to potpuno jasno. Josipović je 2010. Branimiru Glavašu oduzeo odlikovanja u trenutku kada je Glavaš bio pravomoćno osuđen. Više nije. Zašto nije, pitajte Ustavni sud“, rekao je Milanović.

No ono na što Milanović nije odgovorio je to je li uistinu u slučaju Glavaš morao djelovati tako ekspresno. Ili je to napravio ciljano.

Komentiraj