Grgur Zucko/PIXSELL

GLAVAŠ: SDP je tražio potporu za slaganje parlamentarne većine za konstituiranje Sabora, a HDZ je išao i korak dalje, tražili su potpise za formiranje Vlade

Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš u ponedjeljak je gostovao na N1 televiziji gdje je otkrio kako su obje koalicije – Domoljubna koalicija i Hrvatska raste – od HDSSB-a tražile porporu.

Prije izbora obje su strane rekle kako neće koalirati s njima. Zoran Milanović rekao je kako im neće trebati podrška zastupnika HDSSB-a, dok je Tomislav Karamarko kazao da neće koalirati s crnokošuljašima.

“Ja sam rekao u razgovorima jednoj od te dvije stane ‘aha sad ste došli i tražite podršku od crnokošuljaša'”, rekao je Glavaš dodajući kako bi se HDSSB nekome priklonio ne zbog Milanovića ili Karamarka, već kako bi se izbjegla ustavna kriza u Hrvatskoj.

“Ako smo mi prevaga mi ćemo omogućiti da se stvori parlamentarna većina. Važno je da se Sabor konstituira”, kazao je Glavaš. O inzistiranju MOST-a na formiranje tripartitne vlade Glavaš kaže kako je to ‘tvrdoglavljenje Mosta koje proizlazi iz njihovog političkog neiskustva’. Smatra kako bi MOST morao formirati Vladu ‘ili s jednima ili s drugima’.

“SDP je tražio potporu za slaganje parlamentarne većine za konstituiranje Sabora, a HDZ je išao i korak dalje, tražili su potpise za formiranje Vlade”, otkrio je Glavaš za N1. Objasnio je kako se nisu obećali ni jednima ni drugima. “Podržat ćemo i jednu i drugu stanu samo ako naši zastupnici budu presudni, to vrijedi i za Vladu i za Sabor”, zaključio je Glavaš.

Glavaš ističe kako je vrlo važno tko će biti premijer Hrvatske. “Ako se Karamarko dovede u takvu situaciju mislim da mu se ne smiješi lijepa politička budućnost u HDZ-u. Uvjeren sam da bi bilo puno zahtjeva za njegovom smjenom, ne bih htio tada biti na njegovom mjestu”, smatra.

Na pitanje očekuje li od predsjednice da raspiše nove izbore bez imenovanja mandatara, Glavaš odgovara kako bi to bilo ‘kršenje i silovanje Ustava i zakona i općenito demokracije u Hrvatskoj’.

Komentiraj