Glasovac o Milanoviću: “Ulogu predsjednika ne možemo promatrati fikusoidno”

Kandidatkinja novog predsjednika SDP-a Peđe Grbina za SDP-ovu potpredsjednicu Sabora Sabina Glasovac izjavila je za N1 kako je predsjednik Republike “otvorio bitne teme za funkcioniranje države”, ali i dodala kako “treba paziti na nijanse, da se ne vrijeđa i ne diskriminira”.

Rekla je kako joj je “malo teško govoriti o tome”, jer je “bila na tapeti”. “Odreagirala sam na jednu izjavu, on mi je vratio i to je to”. “Važno je da ulogu predsjednika ne možemo promatrati fikusoidno”, kaže Glasovac. “Bez obzira na ustavne ovlasti, on može otvarati važne društvene teme. On je to dobro sagledao i otvorio bitne teme za funkcioniranje države, unutarnje politike, sigurnosnog sustava, ali i nelogičnosti u slučaju Janaf. Na tom tragu treba ustrajati, no u toj smo se priči odmakli do najvažnijih tema za društvo, a otišlo se na parcijalne teme”.

Ona naglašava kako “treba održati dignitet funkcije”. “U tim stilskim vježbama treba imati svoj stil, ne možemo od njega očekivati da bude nešto što on nije i to podržavam – ne podržavam licemjerje, mijenjanje sebe da bi se svidio biračima. Ali treba paziti na nijanse, da se ne vrijeđa i ne diskriminira, no pravo je predsjednika da otvara neke teme”, kazala je Glasovac.

Komentirala je aktualni prijepor novog Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a, u kojemu je Klub zastupnika odbio prijedloge promjena u Klubu koje je predložilo Predsjedništvo Peđe Grbina. “Ne znam što je to bilo, ali bilo je nepametno. Punimo medijski prostor ratovima i nesuglasicama u stranci”, podsjećajući kako “nijedan Bernardićev prijedlog za izmjene u predsjedništvu nije bio nadglasan i preglasan, sve što je predložio bilo je podržano”, u vrijeme kada je Davor Bernardić preuzeo stranku.

“Mi smo imali sjednicu Kluba gdje nas se za raspravu javilo četvero”, opisala je Glasovac sjednicu na kojoj je Klub otkazao poslušnost stranačkom vodstvu. “Ljudi se nisu javljali, nisu imali potrebu raspravljati, ali su putem glasanja poslali poruku da su protiv prijedloga koji su dani. Zašto se tamo to nije reklo? Mjesto za dijalog i raspravu je Klub zastupnika. Žao mi je što na Klubu nismo vodili raspravu, da zastupnici i zastupnice koji su imali nešto protiv rješenja kažu nešto o onome čime nisu bili zadovoljni. Jasno mi je da su mnogi bili novi, da nisu znali što se tamo radi, ali u zadnjih par mjeseci smo svi mogli naučiti gdje se što radi”, kazala je, ocjenjujući “suludim” da se u stranci već dva dana bave ovim “tehničkim stvarima”.

Rekla je kako treba vidjeti hoće li Glavni odbor, koji treba razriješiti spor, podržati Peđu Grbina. “Činjenica je da ovako više ne ide, ako se ovako nastavi iscrpljivati na unutarstranačkim pitanjima, a država puca po šavovima. Statut SDP-a predviđa određene sankcije kada se krši Statut. Peđa Grbin mora dopustiti kritiku, ali ako netko ozbiljno krši Statut…”, kazala je Sabina Glasovac.

Odbijanje HDZ-a da prihvati zajednički prijedlog oporbe za osnivanjem saborskog Povjerenstva o utjecaju vlasti na procesuiranje korupcije, nazvala je to “primjerom nevoljkosti da se stvari raspetljaju”.

“HDZ kada mu se ne sviđa sadržaj kojim bi se povjerenstvo bavilo, nađe način da ga stopira. Ovo im je preopširno, a da smo se odlučili samo za Janaf rekli bi da za to nema potrebe. Oporba nije konstruirala ove afere i stvorila prostor za preispitivanje utjecaja političara na rad institucija. Oporba je ta koja ima dužnost reagirati. Osnivanje istražnog povjerenstva opoziciji kao i poslovnik stoje na raspolaganju”, rekla je Glasovac.

Što se tiče izjave Nikole Grmoje koji je kazao kako je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a, za što ima i dokaze, Glasovac kaže kako u SDP-u nisu dobili informacije o tome kakvi su dokazi u pitanju.

Komentiraj