HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

GLASNOVIĆ ‘RAZLJUTIO’ ZASTUPNIKE “Mislim da taj čovjek nije zdrave glave”

I današnja sjednica Sabora tradicionalno je započela zahtjevima za stankama.

Goran Beus Richembergh tražio je stanku zbog aktualnih problema u sustavu zdravstva, Milorad Pupovac zbog stanja na HRT-u, Željko Glasnović zbog kulturnog prostora u Hrvatskoj, Božo Petrov zbog aktualne politčke situacije, Željko Jovanovć zbog plutajućeg LNG terminala u Omišlju, Branko Bačić zbog aktualne političke situacije i Branimir Bunjac zbog ovršnog zakona.

Beus Richembergh je, nakon stanke, upozorio na ‘nedopustivo ponašanje’ kada je riječ o tretmanu ratnih veterana. “Nas se ovdje kad smo raspravljali o Zakonu o braniteljima uvjeravalo da će se ogromna srestva koja se imaju izdvojiti u godinama koje slijede usmjeriti za povećanje skrbi prema ratnim invalidima”, rekao je zastupnik GLAS-a te pozavo Ministarstvo zdravstva da odmah pristupi rješavanju problema s veteranskim bolnicama.

SDSS-ov Milorad Pupovac govorio je o ‘izvanrednom stanju na HRT-u’. “Nema tako davno da smo izabrali novog ravnatelja HTV-a, a stanje se nije popravilo. Kada dođemo na HRT, kada gledamo, kada se sretnemo s ljudima koji tamo rade – vidimo da ondje poboljšanja nema. Jedini javni servis u našoj zemlji propada naočigled svih nas, a mi, Sabor je odgovoran za taj javni medijski servis”, kazao je na početku.

Dodao je kako hodnici izgledaju sve bijednije, oprema je sve starija, a organizacija rada ljudi je takva da HRT uvijek kasni za drugima. “Istovremeno, nitko nema kapacitete kakvu ima Hrvatska radio-televizija. Nitko nema takvu mrežu, takve prostore, takvo iskustvo… zbog lošeg vođenja ta kuća rapidno propada. Ako mi zastupnici to samo gledamo, ako se pravimo da ništa ne vidimo, bit ćemo suodgovorni zato što će se, u narednih nekoliko godina HRT pretvoriti u kuću duhova. To je već kuća duhova. Hoćemo li sve pustiti da propadne?”, upitao je Pupovac.

Glasnović je, pak, u svom izlaganju govorio o ‘mentalnim jugoslavenima’. “Ja sam žrtva jedne paljbene skupine koja me optužuje za govor mržnje”, poručio je. Njegov govor izazvao je veliko negodovanje kod zastupnika.

“Već mjesecima trpimo maltretiraje i vrijeđanje kolege Glasnovića. Ne samo da vrijeđa kolege, i paušalno iznosi ocjene, nego redovito vrijeđa ljude koji nisu u sabornici, proziva ih kao najveće kriminalce. To je nedostupstivo. Dobrovoljno se dajem na raspolaganje da se podvrgnemo psihijatrijskom vještačenju jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave”, poručio je Beus Richembergh prijavljujući povredu Poslovnika.

I Furio Radin je prijavio povredu Poslovnika, poručujući kako ovakvi govori izazivaju jednu komičnost parlamenta koji se pretvara u cirkus. “Funkcija zbog koje smo odabrani nije da na taj način govorimo i tretiramo hrvatski narod”, kazao je.

Glasnović je odgovorio da on govori istinu i da je žrtva. Kaže i da ima pravo govoriti što misli te da ima svoje biračko tijelo. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako je je svatko došao u Sabor izabran od naroda, ali da nije u redu koristiti neprihvatljiv govor i vrijeđati druge.

Komentiraj