Tijekom subote po društvenim se mrežama može naći sve više reakcija na istup saborskog zastupnika Željka Glasnovića, koji je na Facebooku napao studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-a”, napisao je, između ostalog, Glasnović te dodao kako bi te ‘mlade titoiste i njihove vođe s neobrijanim nogama’ trebalo poslati na jednosmjerno i bespovratno putovanje u Pjongjang.

Reagirali su i studenti FFZG-a, a što su odgovorili Glasnoviću, možete pročitati OVDJE.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na Faceboku je napisao kako je danas tužan dan za hrvatsku demokraciju. “U javnom prostoru pojavio se jezovit tekst koji je u 15-ak rečenica sažeo svo zlo nataloženo u političkom ekstremizmu – od iracionalne mržnje, vrijeđanja, mitomanije i laži, zatočenosti u scenografiji prošlosti, prijezira znanja i obrazovanja, suštinskog nerazumijevanja i negiranja demokracije, preko neobuzdanih frustracija, pa sve do prijetnji raznim oblicima nasilja (na koncu čak i garnirano dozom fetišizma, ali mislim da to ionako spada pod već spomenute frustracije)”, piše Vrdoljak.

Dodaje da je tim gore jer to nije izgovorio neki politički anonimus s društvenih margina, već izabrani predstavnik naroda u hrvatskom Saboru. Vrdoljak kaže da se Glasnović proteklih dana spominjao kao onaj čiji glas bi trebao omogućiti potrebnu većinu za formiranje nove hrvatske vlade.

“Riječ je o istom onom političaru Glasnoviću (ne pada mi napamet oslovljavati ga generalom, budući da držim do digniteta Domovinskog rata) koji je na političku pozornicu stupio kao jedan od glasnogovornika Karamarkovog HDZ-a. Drugi glasnogovornik bio je Zlatko Hasanbegović koji je upravo ovih dana rekao da u hrvatskoj politici nikad nije bilo ekstremizma. Kad čitam ove gnjusne Glasnovićeve uvrede i prijetnje studentima strah me i pomisliti što bi to po Hasanbegoviću sadržavao politički ekstremizam, jer ispada da su ove fašistoidne tirade za njega – politički realizam?!”, kaže Vrdoljak.

Naglašava i kako glavni kandidat za mandatara nove hrvatske vlade, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ‘i dalje izbjegava javno reći da ovakvom ekstremizmu nema mjesta u Hrvatskoj, i dalje kalkulirajući hoće li mu Glasnovićevi i Hasanbegovićevi glasovi trebati u Saboru’. Na kraju je Vrdoljak poručio kako on ne kalkulira te jasno kaže: “NE ekstremizmu u Hrvatskoj!”

“Nečuvena ejakulacija govora mržnje, mizoginije i pozivanja na nasilje od izabranog zastupnika. Zašto Glasnović mrzi demokraciju?”, napisao je na Twitteru Bojan Glavašević. Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor poručuje: “Nisam čula da je bilo koja politička uspravnica išta prozborila o protuzakonitom, protuustavnom i huškačkom prozivanju izabranog zastupnika.”

Pogledajte i ostale reakcije s Twittera.


Komentiraj