Glasnogovornik Vlade Milić o VSOA: “Premijer Plenković još nije vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost”

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je u četvrtak da premijer Plenković još nije vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom nadzoru Vojno sigurnosno-obavještajne agencije, ali je ‘jasan stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati’.

Riječ je o izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojno sigurnosne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), na temelju kojega je predsjednik Republike Zoran Milanović pokrenuo postupak razrješenja njezinog ravnatelja, zbog nezakonitog trošenja državnog novca više djelatnika VSOA-e.

Glasnogovornik Vlade RH Milić u izjavi medijima ističe da premijer Andrej Plenković još nije vidio to izvješće jer službeno boravi u SAD-u, te će se o Izvješću UVNS-a i o prijedlogu predsjednika Republike Milanovića očitovati idućeg tjedna.

Dodaje kako je “jasan stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati”.

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca više djelatnika VSOA-e.

Iz Ureda predsjednika RH naveli su kako Milanović smatra da ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Prema pisanju medija, nadzorom u VSOA-e utvrđen je cijeli niz prekršaja, kao i to da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna lažirajući troškove, i spremajući višak novca u svoje džepove. Dodaju da je riječ o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Evo zašto Milanović traži smjenu Kindera: Vojni špijuni trošili su na putovanjima u vojne misije i višak novca zadržavali za sebe

Predsjednik Milanović pokrenuo razrješenje ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja

Komentiraj

nacional banner
nacional banner