Glasovanje o članstvu Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji bilo je demokratsko i legitimno, rekao je u utorak glasnogovornik britanske premijerke Therese May nakon što je organizacija koja je zagovarala brexit prijavljena policiji zbog kršenja pravila o financiranju kampanje.

Organizacija Vote Leave (Glasaj za izlazak), koja je vodila kampanju za napuštanje Unije, u utorak je kažnjena s 61.000 funti zbog kršenja pravila o potrošnji za referendum 2016., a izborno povjerenstvo ju je prijavilo i policiji.

“Vrlo samo jasno rekli da je to bio legitiman demokratski proces u kojem je javnost iznijela svoje mišljenje, a to ćemo i izvršiti”, rekao je glasnogovornik novinarima.

Odluka povjerenstva osnažuje pozive protivnika brexita da se referendum o članstvu u EU-u ponovi, no May je više puta odbacila mogućnost novog izjašnjavanja.

Dvije godine nakon referenduma na kojem se 52 posto glasača izjasnilo za napuštanje Unije, vodeći politički i poslovni ljudi Ujedinjene Kraljevine ostaju duboko podijeljeni glede planova za izlazak iz EU-a 29. ožujka 2019.

Povjerenstvo je reklo da je Vote Leave, koji su, među ostalim, predvodili  Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova koji je dao ostavku prošlog tjedna, i Micheal Glove, sadašnji ministar zaštite okoliša, koristilo savezničku skupinu za plaćanje tvrtke Aggregate IQ koja je koristila društvene mreže za ciljanje glasača, te tako potrošila više od dopuštenog.

“Našli smo snažne dokaze da su dvije skupine radile na zajedničkom planu, nisu prijavile suradnju i nisu poštovale zakonska ograničenja potrošnje”, rekao je Bob Posner, ravnatelj povjerenstva za političko financiranje i regulaciju.

Vote Leave je rekao da je povjerenstvo iznijelo lažne optužbe, nije razgovaralo ni sa kime iz te organizacije te da su motivi povjerenstva politički.

Utvrđeno je da je Vote Leave premašio dopuštenu potrošnju od sedam milijuna za 449.079 funti surađujući s organizacijom BeLeave. BeLeave je po zajedničkom planu s Vote Leave potrošio 675.000 za Aggregate IQ.

Povjerenstvo kaže da je Vote Leave trebao prijaviti zajedničku potrošnju te dodaje da je  imao netočno pokriće troškova u 43 slučaja ukupne vrijednosti 236.501 funti.

David Halsall, odgovorni u Vote leave, i Darren Grimes, osnivač skupine BeLeave, prijavljeni su policiji za lažno deklariranje troškova kampanje.

Povjerenstvo je reklo da se Vote Leave opirao istrazi od samog početka i odbijao suradnju.

U svibnju je povjerenstvo skupini Leave.EU, koja je također vodila kampanju za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, izreklo novčanu kaznu u iznosu od 70.000 funti zbog više nepravilnosti u financiranju kampanje za referendum o izlasku iz Europske unije 2016.

Arron Banks, suosnivač Leave.EU, koja je odvojena od službene skupine zagovornice Brexita Vote Leave, izjavio je kako je to bio politički motiviran napad na brexit.

Izborno povjerenstvo je izjavilo da Leave.EU nije prijavio najmanje 77.380 funti koje je potrošio te da je “razočaravajuće” da “ključni igrač” na referendumu nije poštivao pravila.

Komentiraj