GLASNOGOVORNIK SUDA “Pogrešan datum u presudi se može ispraviti”

Dino Stanin/PIXSELL

Glasnogovornik zadarskog suda Denis Klarendić u srijedu je objavio pogrešku u presude u slučaju Darka Kovačevića Daruvarca.

“Ne mogu komentirati nepravomoćne sudske odluke. U svakom slučaju gledao sam sadržaj zapisnika presude i pisani otpravak presude i tu nemam nikakvih odstupanja osim u datumima. Sud u svakoj fazi postupka, sukladno zakonu, može otkloniti taj nedostatak”, rekao je Klarendić, kako prenosi eZadar.

Dodao je kako se radi o omaškama u pisanju te kako se takav dio ispravlja po službenoj dužnosti. Objasnio je kako se svaki sudac priprema prije donošenja odluke, slaže tekstualni kostur svoje presude i onda ga finišira. “Nemoguće je napisati 70 strana u jednom danu”, poručio je i ponovio da se pisani otpravak presude i sadržaj zapisnika razlikuju samo u datumu.

Podsjetimo, u utorak se u medijima pojavila informacija kako bi zbog pogreške sutkinje Mitre Meštrović mogla pasti presuda Kovačeviću. Ona je, prema pisanju medija, prilikom izricanja osude Daruvarcu 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku.

Pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište.

Naime, pretpostavlja se da je sutkinja presudu Daruvarcu ispisala još prije ročišta 13. i 14. prosinca prošle godine, ali kako su ta ročišta bila odgođena, postupak je morala nastaviti u siječnju.

Nagađa se da joj je prilikom pisanja presude 10. siječnja ostala stara “špranca” teksta koji je samo dopunila izmjenama opisa ozljeda u skladu s dopunom optužnice i proširila obrazloženje za dodijeljenu kaznu.

Komentiraj