Glasnogovornik ruskog veleposlanstva: “Dva tjedna je normalna okvirna brzina isporuke Sputnika V”

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske federacije u Hrvatskoj Matvey Sidorov u ponedjeljak je kazao da je na sastanku premijera Andreja Plenkvića ruskog veleposlanika ‘na stolu’ bila tema ruskog cjepiva Sputnik V te kaže da su pričali o mogućnostima i detaljima.

Naveo je i primjer države članice Europske unije koja već koristi cjepivo Sputnik V. “Mi imamo takav primjer, to je Mađarska. Takav sporazum bio je sklopljen 22.1. i 1.2. cjepivo je stiglo u Mađarsku”, rekao je Sidorov.

“Palestina je dobila cjepivo kroz tri tjedna, ali to je bilo preko Izraela. Dva tjedna je normalna okvirna brzina isporuke, ali to bi trebalo riješiti između ruskog proizvođača i odgovarajućeg tijela u Republici Hrvatskoj prema vašem planu cijepljenja”, objasnio je Sidorov i dodao da su uvijek spremni pomoći. Naglašava da to neće oristiti kao neku geopolitičku korist. “Želja nam je cijepiti cijeli svijet čim prije. Smatramo mogućim i sporazum o proizvodnji ruskog cjepiva i u drugim zemljama”, istaknuo je Sidorov gostujući u ‘Novom danu’ N1 televizije.

Rusija za uvoz cjepiva, dodaje, nije postavila nikakve uvjete, niti će ih postavljati. Objasnio je i kako teče cijepljenje u Rusiji. “Masovno besplatno cijepljenje je počelo 18.1. Postoji nekoliko mobilnih centara u Moskvi i drugim velikim gradovima. Svaki građanin Rusije ili strani državljanin koji ima boravak u Rusiji se može cijepiti”, pojašnjava.

U Veleposlanstvu Ruske federacije u Zagrebu još nitko nije cijepljen. “Potrebno bi bilo otići u Rusiju barem na tri tjedna. Zbog toga i mi čekamo Sputnik V u Hrvatskoj. Mi se ne možemo cijepiti na teritoriju Republike Hrvatske bez odgovarajućih dozvola tijela države”, rekao je Sidorov.

Upitan kako to da rusko cjepivo još uvijek nije odobreno u Europskoj uniji, Sidorov kaže da ti ne može reći. Oni su, dodao je, uputili zahtjev Europskoj agenciji za lijekove i od njih čekaju službeni odgovor. “Mi smo spremni na to. Zašto se ne ide takvim smjerom, to zapravo ne znam”, rekao je.

Količina isporučenih doza cjepiva u potpunosti bi ovisila o idejama i planu odgovarajućih tijela u Hrvatskoj. “Ne vidim nikakva ograničenja po broju dozu. Ne vidim nikakvih prepreka prema velikoj količni doza”, rekao je i zaključio da je njihovo veleposlanstvo to spremno čim prije napraviti i isporučiti.

Komentiraj