GLASNOGOVORNIK HBK: “Žalosti me to. Nitko nema pravo ovako nekoga napadati”

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić u ponedjeljak je za N1 komentirao slučaj iz Sirobuje u Splitu. Kaže da ne bi volio da loš primjer iz Sirobuje u Splitu zasjeni sve one vjernike i svećenike koji se u velikoj većini pridržavaju propisanih mjera i ponašaju se odgovorno.

Ancić ističe da živimo u vremenu punom kušnje u kojem svi moraju biti doma i ne mogu doći u svoje crkve. No, zahvaljujući raznim platformama papa i biskupi vjernicima šalju poruke, a najvažnija među njima je poruka nade.

Naglasio je da se velika većina svećenika pridržava uputa Nacionalnog stožera, ali i da razumije one koji izražavaju negodovanje dok je ono u razumnim okvirima. Osvrnuo se i na jučerašnji incident na Sirobuji u Splitu kad je ispred crkve don Josip Delaš verbalno napao snimateljicu N1 televizije i novinarku Dalmatinskog portala, a dvojica muškaraca napala su ih i fizički. Zvonimir Ancić osudio je taj incident, no istaknuo da se radi o iznimci koja ne treba zasjeniti sve ostale odgovorne.

“Ne znam što bih rekao, žalosti me to. Nemam što dodati onome što je poručila Splitsko-makarska nadbiskupija. Oko 1600 župa je u Hrvatskoj i ne bih volio da pojedinačni incidenti zasjene ono čega se pridržava većina svećenika”, rekao je i dodao da ne zna hoće li biti sankcija:

“Teško mi je to odgovoriti, on ima svoj koordinarij splitsko-makarskog nadbiskupa, to je u njegovoj nadležnosti. Ovo nije način kako bi trebalo postupati prema bilo kome i nitko nema pravo ovako nekoga napadati. Ali isto tako, ponovit ću, ne bih htio da ispadne da ovakvi pojedinačni slučajevi zasjene veliku većinu svećenika i vjernika koji se ozbiljno i odgovorno ponašaju u ovoj situaciji. Ne znam što postižemo s ovime da ovo stalno ponavljamo. Radi se o ružnim scenama koje treba osuditi i to je nadbiskupija učinila. Treba govoriti o pozitivnim primjerima koji se događaju u tišini, tu veliku većinu treba staviti u prvi pan jer se oni pridržavaju odredaba koje su odredili biskupi.”

Komentiraj