Glasnogovornica HALMED-a otkrila koje su najčešće prijavljene nuspojave cjepiva

Glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović u četvrtak je kazala da još uvijek nedostaje dio dokumentacije i nalaz obdukcije 33-godišnjaka, koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja. Naglasila je da se provode i dodatne opsežne pretrage, a zatražili su i podatak koja serija cjepiva AstraZenece je u pitanju.

Ivana Šipić Gavrilović za N1 je rekla da je teško pretpostaviti kad bi nalazi mogli biti gotovi. Istaknula je da se sve radi po žurnom postupku i da je prioritet da se ocjena završi što prije. U prijavi se, dodaje, zasad ne navodi da je 33-godišnjak imao prethodne komorbiditete.

Glasnogovornica HALMED-a dodaola je da je u Hrvatskoj bilo prijavljeno nekoliko tromboembolijskih događaja, ali dosad nije bilo povezanosti smrtnih slučajeva s cijepljenjem. Slučaj su uputili i na Europsku agenciju za lijekove (EMA).

Otkrila je i koje su najčešće prijavljene nuspojave kod cijepljenja. Te prijave, kaže, pristižu svaki dan, a većina nuspojava je blagog do umjerenog karaktera, a 10 do 12 posto bi činile ozbiljnije nuspojave. Najviše prijava je za Pfizerovo cjepivo, koje je i najviše distribuirano, a najmanje za Modernu, kojeg je i najmanje.

“Najviše je bilo pojedinih reakcija preosjetljivosti – osip, svrbež, koprivnjača, nekoliko situacija anafilaksije, a u rijetkim slučajevima imali smo parezu lica”, rekla je.

Što se tiče mogućnosti uvoza ruskog cjepiva Sputnjik V, Ivana Šipić Gavrilović rekla je da se zasad postupak interventnog uvoza neće provoditi. Ako bi do njega ipak došlo, “postupak mora biti započet na izjavu HZJZ-a, koji bi iskazivao potrebu za provođenju postupka, ovisno o trenutnoj situaciji.” Zaključila je da, ako EMA ne da pozitivnu ocjenu ruskom cjepivu, ono neće ići u promet i davati se pacijentima.

Komentiraj