GLASNO! Super Stipe ima SuperUho

Organizatorima SuperUha javio se načelnik Primoštena i nezavisni SABORSKI ZASTUPNIK STIPE PETRINA predloživši da se festival održi u tom mjestu. Rođen je novi rock heroj Stipe Petrina. Bez sumnje, herojski pothvat za jednog političara. Ali da zasluži stvarnu titulu heroja, mora pobijediti sve neprijatelje, premostiti sve nedaće i pritom ostati dosljedan barem pet godina

Ivica Baričević Bara i Mate Škugor prije 17 godina odlučili su primijeniti sve što su do tada naučili o organizaciji rock koncerata i u Zagreb dovesti bendove sa svih strana svijeta i raznih glazbenih žanrova koje u tom trenutku smatraju da treba predstaviti domaćoj publici. Uz nezavisnu diskografsku kuću Earwing Records, rođen je i festival Žedno uho, a ubrzo i festival Earwing No Jazz. Nažalost, Baričević je prerano preminuo 2002. godine, a Škugor je nastavio tamo gdje su stali. U tih 17 godina u Hrvatskoj je gostovalo stotine izvođača svih glazbenih žanrova iz cijelog svijeta, od kojih su neki danas globalno popularni. S dugogodišnjim iskustvom u organizaciji koncerata i istančanim glazbenim ukusom, orijentiranim k nezavisnoj rock sceni i novom jazzu, Šibenčanin Škugor odlučio je da je došlo vrijeme za veliki open air festival u rodnom gradu. Tako se 2011. rodio festival Terraneo. U svom prvom izdanju festival je osvojio nagradu DM Green City Grand Prix za projekt s najboljim utjecajem i primjerom ekološkog programa s porukom zaštite okoliša i održivog razvoja te Nagradu grada Šibenika, a osvojio je i nominacije za najbolji festival srednje veličine i Green Operations Awards u organizaciji europske festivalske asocijacije Yourope. Samo prve godine nastupili su bendovi kao što su The Prodigy, The Roots, Thievery Corporation, The National, Wu-Tang Clan, La Roux, The Fall, Disclosure i drugi. Početak kao iz snova – ako ti snovi nisu rođeni u Hrvatskoj.

Ubrzo se Škugor kao začetnik Terranea iz raznih razloga povukao iz organizacije pa je sudjelovao u još samo jednom njegovu izdanju. Ne predajući se lokalnom folkloru propalih sudbina, 2014. u Šibeniku je pokrenuo festival SuperUho. Prve dvije godine festival SuperUho održan je u bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura, a potom i u prekrasnom ambijentu tvrđave Svetog Mihovila. I kada je izgledalo da će sve napokon sjesti na svoje mjesto, Šibenik je odlučio da više neće izaći u susret organizatorima SuperUha pa se pričalo da će se festival preseliti u Zagreb. Kada je postalo jasno da grad nema kulturnu strategiju niti gleda dugoročno, niti razumije koliko takav festival znači za kulturnu ponudu, te kada su gotovo sve lađe potonule, organizatorima se javio načelnik Primoštena i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina, predloživši im da festival organiziraju u tom mjestu.

Štoviše, unaprijed im je osigurao financijsku pomoć od 250.000 kuna, od čega 50.000 kuna daje općina Primošten, a ostatak sponzori. Rođen je novi rock heroj Stipe Petrina. Bez sumnje, herojski pothvat za jednog političara. Ali da zasluži stvarnu titulu heroja, mora pobijediti sve neprijatelje, premostiti sve nedaće i pritom ostati dosljedan barem pet godina. Sve ispod toga bilo bi agonija koju bi Škugor morao ponovo prolaziti. Međutim, s obzirom na to da je poznato kako je Petrina već financijski pomogao festivale Kulturaljka, Regius i Martinska fest, od kojih Primošten i nije nešto profitirao jer je riječ o događanjima koja su orijentirana prema Šibeniku, očekuje se da će Petrina ostati dosljedan. Štoviše, otkrilo se da je riječ o velikom ljubitelju rock muzike koji je često putovao i u inozemstvo na koncerte omiljenih rock grupa.

A zašto je to zapravo herojsko djelo? Kao prvo, zato što je osobno inicirao pomoć organizatorima jednog rock festivala. Kao drugo, zato što je uopće odlučio da će kao gradonačelnik pomoći takvom kulturnom događaju. Kao treće, podržao je rock kulturu i dolazak mnogobrojnih rock izvođača koji će privući novu publiku. Kao četvrto, od dolaska festivala u Primošten koristi će imati ugostitelji, vlasnici apartmana, razni trgovci… Grad Pula je dolaskom festivala Outlook samo prve godine zaradio preko 50 milijuna kuna. Kao peto, nije pozvao nekoliko lokalnih mladića da organiziraju festival, nego profesionalce koji će to napraviti uz najveću odgovornost, znajući da se samo uz dobar obostrani poslovni i profesionalni odnos može opstati. Ove godine će na SuperUho doći američka grupa Mudhoney i glazbenik Mark Lanegan. Izvođači koji će privući mnogobrojnu publiku, od kojih će mnogi prvi put doći u Primošten, a jedan dio će se zbog grada, ljudi i gostoprimstva zasigurno vratiti već dogodine. Možda čak i u obiteljskom aranžmanu. A bio je potreban samo jedan poziv, jer jedan poziv mijenja sve.

Komentiraj