GLASNO! Silovanje etera

Nema sumnje da su nepodobni, PO KRITERIJIMA NOVIH UREDNIKA HRT-a, došli na red. Bez obzira na njihovu profesionalnost, trud, znanje, iskustvo i visoku slušanost

Nedavno je izašlo u javnost da su urednici HRT-a Danielu Trbović zamolili da na Tijelovo, 26. svibnja, ne radi u svom dosadašnjem terminu na Radio Sljemenu. Izgleda da je razlog tome bilo njeno prezime koje bi navodno moglo iritirati slušatelje tog radija. Također je u nekim medijima objavljeno kako urednici na Radio Sljemenu sugeriraju da se češće emitiraju “duhovne” pjesme. Nedugo nakon toga, na Trećem programu Hrvatskog radija ukinute su vrlo slušane radijske emisije “Audio.doc” i “Skrivena strana dana” Ljubice Letinić, “Jutro na Trećem” Ivice Prtenjače, “Kultura demokracije” Manuele Frkić Žaje, “Lica okolice” Dinka Telećana i “Pojmovnik postjugoslavenske književnosti” Borisa Postnikova. Niz profesionalaca i stručnjaka tako više nemaju svoje emisije. Da bi apsurd tog gašenja emisija bio veći, Ljubica Letinić početkom svibnja dobila je nagradu Hrvatskog novinarskog društva (HND) za radijsko novinarstvo. TV emisija “Treća povijest” urednika i voditelja Tvrtka Jakovine također je skinuta s Trećeg programa HTV-a. Nema sumnje da su nepodobni, po kriterijima novopostavljenih urednika HRT-a, došli na red. Bez obzira na njihovu profesionalnost, trud, znanje i iskustvo i u krajnjem slučaju, visoku slušanost njihovih emisija, za što bi im urednici zapravo trebali biti zahvalni. Pripadnici inicijative Kulturnjaci2016 oštro su osudili te čistke, a HND i Hrvatsko društvo pisaca stali su u obranu novinara. Međutim, pitati zašto se to desilo danas je, po nekima, nepodobno i po svemu sudeći “projugoslavenski”. Kako drugačije objasniti degutantan napad Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) na sve koji se glasno pitaju “zašto?”, proglašavajući ih “projugoslavenima, neojugoslavenima i marksistima”. Slično se događalo i u socijalističkom režimu nekadašnje Jugoslavije, u kojoj su svi koji misle drugačije bili etiketirani i šikanirani. Nema sumnje da se aktualni urednici i jurišnici Domoljubne koalicije na odlasku nisu odmaknuli od politike režima koji navode kao uzrok svih zala. Ali dogodio se otpor i mnogi koji vide što se događa, digli su glas protiv radikalnih promjena programskih shema na trećim programima HRT-a.

Devedesetih godina, kada je nacionalizam bujao svom silinom, a sve srpsko bilo je proglašeno “sotonskim” i neprijateljskim, u Hrvatskoj je uništeno više od dva i pol milijuna knjiga na “srpskom i sličnim jezicima”, što je u knjizi “Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih” opisao Ante Lišaja. Srpska pop-rock glazba bila je izbačena iz programa hrvatskih radijskih postaja, a hrvatski rock bendovi šikanirani su ako bi nastupili sa srpskim bendovima u Sloveniji. Čak ni antiratna pjesma “Slušaj vamo” koju su napisali članovi poznatih beogradskih rock grupa Ekatarina Velika, Električni orgazam i Partibrejkersi, nazvavši se Rimtutituki – što je u slengu izraz za “turim ti kitu” – nije emitirana u Hrvatskoj. Štoviše, o njihovu pozivu na mir i protivljenju ratu nije se smjelo govoriti u medijima. I mnoge druge pjesme tih godina bile su nepodobne. “Muzika” je postala “glazba”, a rock kultura iz država bivše Jugoslavije bila je nepoželjna u Hrvatskoj. Čak su i neke hrvatske pjesme bile nepoželjne pa je navodno postojao popis tih pjesama i izvođača na Hrvatskom radiju te njihovo emitiranje nije bilo poželjno. Kako je krenulo, može se očekivati da će se ovih dana pojaviti novi popis pjesama i izvođača koji nisu podobni za “čisti hrvatski eter”. Na svu sreću, mediji na internetu i društvene mreže služe za očuvanje demokracije i borbu protiv cenzure. Stoga politička ekipa na odlasku, koja se toliko povampirila da je uvela vlastita moralna načela, a svako kritičko razmišljanje proglasila projugoslavenskim, ne može zabraniti hrvatsku rock kulturu i sve što je dobroga iznjedrila, poput pjesme TBF-a “Heroyix”, u kojoj je na kraju savršeno opisana “Lijepa Naša silovana” u kojoj živimo:

I nema digniteta, i nema poštenja

Očenaši i Zdravo Marije su cijena oproštenja

I nema općeg dobra, samo vlastita torba

I dupe kriminalci, a svi šute papci, suci, fratri, policajci

Jer su rođaci il u istoj stranci, ista banda

A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskoga šljama

A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama

Lipa naša silovana

Heroji

Ne tribaju nam puške ni pištolji

Samo čisto srce i ničeg se ne boj”

Komentiraj