GLASNO! Rock ‘n’ roll suicide

Rock je važan dio kulture i BITAN SEGMENT KREATIVNE INDUSTRIJE. I dokle god će Hasanbegović tvrditi da je on prvi ministar kulture u Hrvatskoj koji je dao sredstva za rock glazbu, a Udruga Promo da jedino ona zna kome i koliko novca treba dati, rock kultura bit će na dnu prioriteta

Zar se u ovoj zemlji zaista više nitko ni s kime ne može išta dogovoriti? Svi su u pravu i svatko tvrdi da jedini barata točnim podacima i da jedini zna pravu istinu. Nakon što je Ministarstvo kulture prošlog tjedna objavilo rezultate javnog sufinanciranja programa rock glazbe u Hrvatskoj, članovi Udruge koncertnih promotora Promo odmah su ljutito sazvali konferenciju za tisak i optužili ministra Zlatka Hasanbegovića da zatire rock kulturu. I članovi Vijeća za rock glazbu pri Ministarstvu kulture Aleksandar Dragaš i Ilko Čulić okupljene novinare su izvijestili da ih Hasanbegović ne sluša i da oni ne žele s njim više imati posla. Naime, tek od prošle godine, i to nakon odlaska Andreje Zlatar Violić, kada je vreću s novcem za potrebe u kulturi preuzeo Berislav Šipuš, rock je uključen u program javnih potreba u hrvatskoj kulturi te je Vijeće za inovativne umjetničke prakse za ovu godinu predvidjelo dva milijuna kuna za sufinanciranje rock koncerata. Navodno zahvaljujući upornom inzistiranju članova Udruge Promo koji su se s tadašnjim ministrom Šipušom dogovorili i da se osnuje Vijeće za rock glazbu koje je raspodijelilo dobivenih dva milijuna kuna različitim programima, udrugama, klubovima, festivalima…

Iz nekog dosta čudnog razloga i članovi Vijeća i Udruga Promo nadali su se tom novcu i ove godine, nakon dolaska Domoljubne koalicije na vlast. Štoviše, nadali su se da će dobiti još više novca, ali su od koliko-toliko sigurnih dva milijuna kuna, dobili 1,195 milijuna kuna i to tako da Vijeće nije obaviješteno zašto je, primjerice, INmusic festival ostao bez ijedne kune potpore. I tako je Udruga Promo koja navodno okuplja preko 90 posto organizatora autorske rock glazbe u Hrvatskoj, razočarana, ojađena i bijesna.

Međutim, treba sjesti za isti stol i predstaviti egzaktne brojke i relevantne podatke. Ako ne zna, ministru treba objasniti što znači, s financijske strane, organizacija velikog rock festivala. Kao i Hasanbegović koji kaže da je on prvi ministar za čijeg se mandata u praksi pomaže rock. Ogorčeni članovi Udruge Promo napomenuli su da nisu politički obojeni i da su tražili sastanak s ministrom kako bi ga upoznali sa situacijom, ali tvrde da nije odgovorio na njihov poziv. Ajde!

Godišnji budžet Ministarstva kulture iznosi 0,48 posto BDP-a, dok je europski prosjek dva posto. Neke kulturne manifestacije i ustanove troše izuzetno veliki novac dotiran od Ministarstva kulture (više stotina milijuna kuna), čiji je značaj za kulturnu politiku Hrvatske gotovo neprimjetan u odnosu na značaj rock kulture kada je riječ o kulturnom turizmu, turističkoj ponudi te statusu na europskoj i svjetskoj karti poželjnih destinacija i festivala, čiji utjecaj raste iz godine u godinu. I bez pomoći Ministarstva. Što bi tek bilo da Ministarstvo kulture shvati koliko za imidž Hrvatske znači open air festival poput INmusica, koji dobiva priznanja širom svijeta. Ili, recimo, Ultra na koju trči publika iz 120 zemalja i koja Splitu donosi zaradu od oko 50 milijuna kuna, od čega vrlo pristojan dio ide državi. Ili da financijski pomogne rock izvođačima koji će zahvaljujući kvaliteti dospjeti na mnogobrojne top liste širom svijeta. Rock je važan dio kulture i izuzetno bitan segment kreativne industrije. I dokle god će Hasanbegović tvrditi da je upravo on prvi ministar kulture u Hrvatskoj koji je potpisao i dodijelio sredstva za programe rock glazbe, kao što je izjavio, a Udruga Promo da se novac za rock glazbu dodjeljuje zahvaljujući njihovoj zasluzi te da jedino oni znaju kome i koliko treba dati novca, rock glazba neće imati potrebnu financijsku potporu, a rock kultura bit će na dnu ljestvice prioriteta. A tako je malo potrebno da sjednu za isti stol i dogovore se. Ili nije?

 

Komentiraj