GLASNO! Raj za Srbe

Ovih dana pojavio se debitantski album punk grupe Srbi. Album nosi naziv ‘Raj’. IME BENDA NAPISANO JE NA GLAGOLJICI, a na naslovnici se nalazi nespretno kredom iscrtana Hrvatska preko koje piše ‘Raj’, dok se u desnom kutu ploče nalazi natpis ‘Pank ploča!’. To je najprovokativniji potez na hrvatskoj punk rock sceni u posljednjih nekoliko godina. Tako se to radi!

Ovih dana pojavio se debitantski album punk grupe Srbi. Album nosi naziv “Raj”. Ime benda napisano je na glagoljici, a na naslovnici je nespretno kredom iscrtana Hrvatska preko koje piše “Raj”, dok se u desnom kutu ploče nalazi natpis “Pank ploča!”. To je najprovokativniji potez na hrvatskoj punk rock sceni posljednjih nekoliko godina. Tako se to radi! Što više živcira Hrvate nego Srbi? Osim toga, Srbi su Hrvatima krivi za sve. Ovaj punk bend je u samom startu ispunio svoju osnovnu funkciju provokacije. Provokativni tekstovi u povijesti hrvatske rock muzike ionako se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Provokacija nije kada autor neke pjesme napiše da vlast krade. Da, i? Svi znamo da kradu, oni znaju da mi znamo da oni kradu i o tome svakodnevno gledamo i slušamo. Na temeljima provokacije nastala je grupa Laibach koja je svoju karijeru izgradila upravo na provociranju, a što i uspješno nastavlja raditi i danas. I to globalno.

Branimir Johnny Štulić još je 80-ih opjevao događanje naroda u Poljskoj “Gdanjsk osamdesete, uzavrele tvornice, dva puta se ne šalju, tenkovi na radnike” u pjesmi “Poljska u mom srcu”, bocnuvši tadašnju vlast kojoj nije baš bilo milo da se o tome nešto puno govori. Darko Rundek je na svom posljednjem albumu “Mostovi” odlično ispričao priču o obespravljenima u pjesmi “Ima ih”. ST!llness su pjevali “Malo nas je al’ smo govna” i često u svojim pjesmama prozivali pokvarenu političku manjinu, ali i pasivnu većinu. Ne treba zaboraviti ni kompletan opus pulskog punk benda KUD Idijoti. Dubioza Kolektiv se uglavnom ruga kroz provokaciju, dok Elemental upozorava na svakodnevne probleme. Malo je osviještenih rokera i društvenopolitički angažiranih te dovoljno hrabrih da pjevaju o problemima o kojima se u glazbi uglavnom šuti.

O nekim globalnim problemima koji se direktno tiču i nas, kao što su Codex Alimentarius ili TTIP, izrabljivanju radnika, obespravljenim građanima, omalovažavanju žena, bankarskim lobijima, GMO-u, jačanju fašizma u svijetu…

Mile Kekin nedavno se oglasio akustičnom pjesmom “Ja nisam vaš” i izazvao bijes desnice stihom “Ja nisam vaš, moji su dobili ‘45.”, osvrnuvši se tako na sve češće negiranje fašizma i ustaštva u hrvatskom društvu. I bend Srbi, osim imena kojim provocira Hrvatine, ima nekoliko sjajnih pjesama na albumu “Raj”. Jedna od njih je “Zečina”, u kojoj pjevaju: “Svako dijete hiljadu eura kad nam Karamarko više ne da.” U završnoj pjesmi “Srbi su moji prijatelji” započinju sampleom Zdravka Mamića koji viče “Srbi su moji prijatelji”, nakon čega se nastavlja pjesma Srba: “Svako jutro kada se probudim, onda ja za tobom žudim, Srbi su moji prijatelji (i ljubavnici).” To vjerojatno predstavlja vrhunac glazbene provokacije u Hrvatskoj danas. Smiješno je, ali i zastrašujuće što je ime jednog naroda postalo provokacija. Pitanje je bi li u Srbiji punk grupa Albanci bila provokacija ili u Španjolskoj grupa pod imenom Baski. Možda ima u Ukrajini neka punk grupa koja se zove Rusi ili u Belgiji grupa koja se zove Flamanski separatisti. Međutim, kada ime benda Srbi u Hrvatskoj danas postaje provokacija, onda je vrag odnio šalu i vrijeme je da se zapitamo u kakvom društvu to živimo? I kada je definitivno postalo jasno da je u pitanju punk bend koji grozno zvuči, ali savršeno provocira, “isplivalo” je da je to nova punk grupa Njeca Hranjeca.

To je zagrebački panker koji je postao poznat nakon što je provocirao branitelje u Savskoj čitajući im duže od 15 sati “Tajnu Krvavog mosta” Marije Jurić Zagorke. Evidentno sklon provokaciji kao životnom pozivu, Hranjec je nedugo potom šetao Savskom uzvikujući “Ljubav, samo ljubav” – dobivši zauzvrat mnogobrojne prijetnje smrću – a nedavno je došao i do Markova trga prosvjednim džogingom povodom ukidanja TV emisije “Montirani proces”, noseći transparent s natpisom “Ako narod nije zabavljen, izaći će na ulice” i “Jedite govna jer je nemoguće da milijuni muha griješe”. Da nema Njeca, trebalo bi ga izmisliti jer dok je provokacije, bit će i pravice! Punk’s Not Dead!

Komentiraj