GLASNO! Porin ni na nebu ni na zemlji

Počelo je glasanje za Glazbenu nagradu Porin koju više nitko službeno ne zove Hrvatska glazbena nagrada Porin, kao ni Hrvatska diskografska nagrada Porin. Diskografska nagrada prestala je biti prije nekoliko godina, kada su se diskografi (HDU) i skladatelji (HDS) razišli oko raznih pitanja vezanih uz Porin, a zašto se više ne zove Hrvatska glazbena nagrada Porin nego samo Glazbena nagrada Porin – nije poznato. Osim toga, neki dan su diskografi pokazali da i oni imaju svoju nagradu prigodno na hrvatskom nazvanu Top.hr Music Award.

Kao i svake godine, glasači su ponovo zamoljeni da glasaju samo u glazbenim područjima i kategorijama koje poznaju, vodeći se umjetničkim i produkcijskim standardima svakog predloženog izdanja i opisima pojedine kategorije. Kažu čelni ljudi Porina da tako glasači potvrđuju temeljno načelo Porina, a to je da je riječ o strukovnoj nagradi u kojoj profesionalci iz svih područja glazbenog stvaralaštva i glazbene industrije nagrađuju najbolje među sobom. Pošteno! Iako već unaprijed ne ostavljaju mogućnost svim glasačima da sami odluče u kojoj kategoriji neće glasati pa jednostavno izostave neke kategorije za pojedine glasače. Zašto? Zato što mogu. Kao i svake godine, ima raznih nebuloza vezanih ponajviše uz žanrove pojedinih glazbenika, no više od svega je impresivna promjena broja prijavljenih glazbenika i njihovih djela u pojedinim kategorijama, što ujedno i zorno prikazuje promjene koje su se dogodile na glazbenoj sceni. Nepristrani promatrač bi, po svemu sudeći, bio vrlo zbunjen kada bi vidio neke brojke vezane uz ovogodišnji Porin.

Tako, na primjer, imamo čak 26 prijavljenih albuma alternativne glazbe i svega osam albuma zabavne glazbe. Je li potrebno naglasiti da se na oko 150 radiostanica u Hrvatskoj uglavnom može čuti zabavna glazba, dok se alternativna gotovo nigdje ne može čuti? S druge strane, dao bi se analizirati i pojam alternativne glazbe, odnosno kako stručno tijela Porina odlučuje što je alternativa a što nije. Za Album godine prijavljeno je čak 112 albuma, a za pjesmu godine nevjerojatne 274 pjesme. Dakle, čak 274 glazbenika smatra da su 2019. godine upravo oni zaslužili Porin za pjesmu godine. Kakva samouvjerenost! Pop i rock albumi u nekom su čudnom omjeru jer pop albuma ima 23, a rock albuma 20 iako se rock pjesme vrlo rijetko čuju jer ipak pop glazba dominira hrvatskim eterom. Međutim, kao i s alternativnom glazbom, postavlja se pitanje što je za stručno tijelo Porina pop glazba. Optimista ove godine ima izuzetno puno pa je za kategoriju Novi izvođač godine prijavljeno njih čak 29. Dakle, njih 29 vjeruje da u Hrvatskoj mogu živjeti od glazbe. Bez komentara. U skladu s demografskim kretanjima i na glazbenoj sceni je manje onih koji tek dolaze od onih koji su već otišli jer su prijavljena čak 33 tematsko povijesna albuma. Drugim riječima, diskografima je draže prisjećati se i podsjećati nas na neka prošla vremena, nego ulagati u nove izvođače. Sigurno je sigurno. Najboljih ženskih i muških vokala imamo preko 140. Preciznije, 71 ženski vokal i 71 muški vokal koji vjeruju da zaslužuju Porin za svoje pjevanje. Nema sumnje, raspjevana smo nacija. Za najbolji videospot kandidirano je nevjerojatnih 254 videospotova. To su uglavnom videospotovi koje ste mogli vidjeti na YouTubeu.

Nedavno je Hrvatska diskografska udruga objavila da je prošle godine objavljeno oko 400 albuma. Znači li to ujedno da diskografi smatraju da preko 280 albuma ne zaslužuje biti nominirano za Porin za najbolji album godine? Dodamo li tome ove brojke vezane uz Porin te činjenicu da je unazad nekoliko godina samim glazbenicima, kao i glazbenim novinarima, omogućeno prijaviti izdanje za neku od kategorija, svejedno ne dobivamo pravu sliku stanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. Tu se više nitko ne može snaći.

Nagrada za elektroničku glazbu Ambasador, koju dodjeljuje hrvatski internetski portal klubskascena.hr, ima čak 35 kategorija, a u kategoriju Najbolji album klupske glazbe prijavljeno je svega 11 izdanja i to raznih glazbenih žanrova i podžanrova. Metal i punk vjerojatno su svrstani u alternativu iako je najmanje prijavljenih iz tog žanra. Glazbenici koji stvaraju dub i reggae glazbu također nemaju svoju kategoriju. I sve brojniji kantautorice i kantautori također su osuđeni na postojeće kategorije Porina. Pogubljeni su i country i blues bendovi jer nisu ni pop niti rock. Nitko ne broji respektabilne ili pak porazne brojke pregleda nečijeg videa na YouTubeu, koji je danas glavni izvor informacija o novoj glazbi i gotovo da nitko ne objavi novi singl a da istovremeno nije i na YouTubeu. Online izdanja danas su glavni kanal DIY izdavaštva, ali svejedno nema nijedne kategorije vezane uz aktivnosti na internetu i društvenim mrežama kao glavnim kanalima promocije. Porin je u svojim počecima bio respektabilna i glazbena i diskografska nagrada nakon koje su dobitnici dobili prikladnu medijsku pažnju i opravdan broj emitiranja u eteru. Nažalost, kroz godine je taj status ove važne glazbene nagrade izblijedio i gotovo da je svima postalo svejedno tko je osvojio Porin, dok su dobitnici eventualno zvijezde tek tu jednu večer tijekom preuzimanja pobjedničke statue. Šteta. Glazbenici u Hrvatskoj za svoj trud, talent i umjetnost koju stvaraju zaslužuju puno, puno više. Kao što, uostalom, i publika zaslužuje vidjeti pravu sliku glazbe i glazbenika u Hrvatskoj danas.

Komentiraj