GLASNO! O ne, još jedna glazbena nagrada

U četvrtak, 6. veljače, u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade prvi put bit će dodijeljena nagrada Top.hr Music Award. U obrazloženju stoji da je ta nova glazbena nagrada proizišla iz suradnje Hrvatske diskografske udruge i RTL-a i predstavlja jedinstveno glazbeno priznanje na domaćoj sceni. Nema sumnje da je po mnogočemu jedinstveno. Također je navedeno da će sukladno egzaktnim podacima dobivenim prema nacionalnim listama radijskog emitiranja HR Top 40, a koji uključuju broj emitiranja na više od 140 radijskih postaja diljem zemlje, biti nagrađeni izvođači u sljedećim kategorijama: Nagrada za pjesmu godine, Nagrada za muškog izvođača godine, Nagrada za žensku izvođačicu godine, Nagrada za grupu godine, Nagrada za novog izvođača godineNagrada za turneju godine. Nadalje, prema službenim podacima Hrvatske diskografske udruge, dodijelit će se i Nagrada za najprodavaniji domaći album te Najprodavaniji strani album, kao i Deezer singl godine i Deezer izvođača godine.

 

Relevantni izvor, odnosno HDU, navodi da se u Hrvatskoj godišnje objavi nešto više od 400 albuma. 400 albuma? U zemlji u kojoj živi manje od četiri milijuna stanovnika? Pritom treba naglasiti da je riječ o 400 službeno objavljenih albuma za neku od registriranih diskografskih kuća, čemu treba pridodati barem još stotinjak koji su objavljeni kao vlastito online izdanje ili možda za neku izdavačku kuću isključivo putem interneta. Pa ima li to smisla? I onda se čudimo zašto je prodaja tako slaba. No vratimo se na nagradu Top.hr Music Award. Kao prvo, riječ je o nagradi koja se odnosi na izvođače u Hrvatskoj pa se postavlja pitanje zašto se nagrada zove Music Award a ne Glazbena nagrada. Čak da zanemarimo naziv nagrade, nameću se brojni problemi vezani uz kategorije. Nema sumnje da je među svim tim kategorijama diskografima jedna od najvažnijih nagrada ona za najprodavaniji domaći i najprodavaniji strani album. U uređenoj državi s uređenim pravilima, gdje doista i postoji „diskografska industrija“, to ima nekog smisla. U Hrvatskoj je zato taj čarobni broj prodanih primjeraka još uvijek velika enigma. Prodaja nosača zvuka svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, drastično se smanjila posljednjih desetak godina. Znači li to da će možda najprodavanijim izdanjem biti proglašeno ono koje je prodano u „vrtoglavih“ 1000 primjeraka? Pa tko danas uopće prodaje nosače zvuka?

 

Dodijelit će se i nagrada za Deezer singl godine i Deezer izvođača godine. Svugdje u svijetu streaming raste, ali baš je Hrvatska diskografska udruga prije dvije godine provela veliko istraživanje koje je pokazalo da je streaming glazbe u Hrvatskoj na vrlo niskim granama jer je 75 posto ispitanika izjavilo da ne koristi plaćanje servisa za streaming glazbe, navodeći kao najčešći razlog to što je ista ta glazba dostupna putem YouTubea. Pritom osnivači nagrade Top.hr Music Award nisu predvidjeli nijednu nagradu vezanu uz, na primjer, istaknutu aktivnost nekog glazbenika na društvenim mrežama ili barem na internetu, što je u današnje vrijeme prioritet svakog glazbenika i njegove diskografske kuće za opstanak na sceni. I onda, kao šlag na tortu, nagrada za turneju godine. Turneju? U Hrvatskoj? Ako govorimo o nezavisnoj sceni, možemo navesti uvrh glave desetak klubova u Hrvatskoj (a i to je previše) koji zadovoljavaju kakve-takve uvjete za nastupe, ali koliko je poznato, gotovo nitko još nije uspio povezati datumima sve te klubove da bi mogao proglasiti turneju. Ako, pak, govorimo o doista poznatim i popularnim imenima zabavne glazbe, njihovi nastupi po velikim koncertnim dvoranama mogući su u također svega nekoliko gradova, a nije poznato ni da je netko od njih uspio napraviti „turneju“ po Hrvatskoj. Osim Massima. Osim toga, turneja bi ipak trebala obuhvatiti veći broj gradova jer nastup u tri grada u istom tjednu baš i nije turneja. Sve nabrojeno svejedno ne znači da brojni izvođači zabavne glazbe, čije se pjesme danonoćno vrte na brojnim radiostanicama, mogu i napuniti baš svaki klub u Hrvatskoj. Na koncu, u Hrvatskoj ne postoji baza podataka koja se svakodnevno ažurira, a koja bi sadržavala popis svih albuma objavljenih tijekom godine. Koliko je poznato, te podatke nije omogućilo ni Hrvatsko društvo skladatelja niti Hrvatska diskografska udruga koja je osnivač nagrade Top.hr Music Award. Pa čemu onda sve to?

Komentiraj