GLASNO! Majke kao hrvatska kulturna baština

Nedavno je objavljeno reizdanje albuma Majki iz 1996. ‘VRIJEME JE DA SE KRENE’. Ministarstvo kulture na primjeren način trebalo bi odati priznanje Majkama i Baretu, ali 20 godina kasnije oni su neshvaćeni i neprihvaćeni kao i 1996.

Je li hrvatska kulturna baština stvorena proteklih 25 godina samo Pasionska baština, ‘’Moja domovina’’, Ansambl Lado ili i Majke? Zbog čega predsjednik SAD-a Barack Obama može kao počasni gost sudjelovati na dodjeli nagrade za životno djelo i doprinos američkoj kulturi i izvedbenoj umjetnosti grupe Led Zeppelin, dok mi u čudu promatramo kako se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović vrpolji i smješka na koncertu Marka Perkovića Thompsona, a ne, na primjer, na koncertu Majki? Majke bi trebalo zaštititi kao kulturno dobro. U anketi koju je proveo tjednik Nacional, svih 12 hrvatskih glazbenih kritičara koji kontinuirano prate glazbu već 30 godina, na top listama najboljih albuma objavljenih posljednjih 25 godina stavili su po jedan album Majki. Ili ‘’Razdor’’ ili ‘’Vrijeme je da se krene’’, s istoimenom pjesmom koja ima važno mjesto u novijoj političkoj povijesti Hrvatske…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakENGLESKA Bournemouth – Arsenal 3-3
Sljedeći članakVRIJEME U unutrašnjosti susnježica i snijeg
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.