GLASNO! Ma kakva globalna glazbena scena?

Fascinantna je količina glazbenih urednika koji iz samo njima znanih razloga u programu ne emitiraju pjesme hrvatskih glazbenika koji pjevaju na engleskom ili nekom drugom jeziku osim materinjem – hrvatskom. Gotovo je jednako impresivan nimalo mali broj hrvatskih glazbenika koji pjevaju na engleskom i pri tom ne zvuče nimalo lošije od izvođača sa globalne glazbene scene. U čemu je problem? Zašto velika većina građana Hrvatske ne zna za te izvođače iako rade vrhunsku glazbu? Zašto ne bi mogli biti ponosni na naše glazbenike koji ponekad zvuče bolje od aktualnih svjetskih glazbenih zvijezda? Tko i zašto im ne daje prostor u hrvatskom eteru? Zašto su uopće stigmatizirani ako pjevaju na engleskom? Pa većina glazbenika u Hrvatskoj je ionako odrasla uz glazbenike i glazbu sa angloameričkog govornog područja. Konkretno, ove godine se u Hrvatskoj pojavilo par izuzetno jakih izdanja sjajnih glazbenica i glazbenika koji će po svemu sudeći ostati u medijskoj sjeni jer, kakve li drskosti, ne pjevaju na hrvatskom već na engleskom jeziku. To što njihove pjesme mogu komotno stajati rame uz rame sa svjetskim hitovima i što su kvalitativno daleko iznad hrvatskog prosjeka očito glazbenim urednicima u Hrvatskoj ništa ne znači. Zašto znamo, slušamo i volimo pjesme grupe ABBA iz Švedske, Bjork sa Islanda, Shakire iz Kolumbije ili Rite Ore sa Kosova? Jer pjevaju na engleskom jeziku i postali su globalno popularni. Njihove se države ponose njima. Hrvatska država ne poznaje svoje glazbenike koji imaju potencijal na svjetskoj sceni. Ni Hrvatsko društvo skladatelja nije poduzelo ništa po tom pitanju kako bi toj lošoj navici stali na kraj i otvorili vrata i prozore radio stanica u Hrvatskoj i propustili sve te glazbenike da dođu do potencijalne publike. Niti na dodjeli hrvatske glazbene nagrade Porin nikada do sada nije nastupila niti jedna pjevačica ili pjevač sa pjesmom na engleskom jeziku jer očito „to ne priliči“ dodjeli hrvatske glazbe nagrade. Kvaliteta je očito najmanje važna, a ostatak svjetske glazbene scene nas se ne tiče. Kao vjerojatno ni aktualni glazbeni trendovi. Uostalom, to se vidi i kakve pjesme šaljemo na Eurosong.

Naravno da nitko nema ama baš ništa protiv autora koji stvaraju i izvode pjesme na hrvatskom jeziku ali očito ima puno onih koji se protive glazbenicima koji ne pjevaju na hrvatskom. Kako drugačije protumačiti činjenicu da je za nemali broj hrvatskih glazbenika eter u Hrvatskoj zatvoren? Nedavno se pojavio album „Dangerous Waters“ varaždinskog glazbenika Nikole Vranića koji se potpisuje kao J. R. August i koji pjeva na engleskom jeziku. Album je dočekan hvalospjevima, proglašen svjetskim a našim ali je opravdano pitanje hoće li sve ostati na pisanim pohvalama ili će njegove pjesme doprijeti do publike putem etera? Skladateljica kazališne i filmske glazbe Anita Andreis koja je završila Berklee College of Music, te za svoju glazbu dobila brojne nagrade i priznanja, objavila je također nedavno album „Chapter Three: Continuum“ s pjesmama na engleskom jeziku i koji se u cijelosti može preslušati putem Youtubea. Spomenuti album zvuči poput najhvaljenijih albuma američkih i engleskih autorica. I on će vjerojatno ostati negdje pri dnu internetskog oceana. Ona je, recimo shvatila gdje živi, te se ovih dana trajno odselila na Novi Zeland. Barem nam je ostavila predivan autorski album. Reperica Diyala snimila je pod pseudonimom Woof Ma pjesmu „Is ya head right?“ uz pomoć producentskog tandema Blacksoul & Mark de Line koja zvuči kao novi klupski hit upravo nastao u New Yorku. Tko će to puštati u Hrvatskoj? Željka Veverec, sjajna autorica i pjevačica grupe Mangroove predstavila se samostalnim singlom na engleskom jeziku „Girlfriend“ predstavljajući se kao Je Veux. Pjesma zvuči kao novi veliki hit Annie Lenox. Jeste li možda čuli tu pjesme negdje na nekom radiju u Hrvatskoj? Kantautorica Irena Žilić je prošle godine bila na turneji sa proslavljenom engleskom grupom Morcheeba nakon čega je stvorila novi bend Neon Wife, te predstavila EP „My, Oh My“. Dakako, s pjesmama na engleskom jeziku. Zvuči sjajno ali to znaju rijetki. Sanja Šiljković koja stvara glazbu pod imenom Sun U ovih je dana objavila sjajan synth pop album „Discovery“ koji zvuči kao nova engleska klupska zvijezda. Da, pjesme su na engleskom jeziku koje ona svojim fantastičnim glasom pjeva i ne pada vam na kraj pameti da je u pitanju djevojka iz Hrvatske. Uskoro se očekuje i povratak na scenu punk rock grupe Overflow. Jedne od najuspješnijih hrvatskih rock grupa koja je svojevremeno uredno održavala turneje po Europi i Americi. Tko će puštati njihove pjesme? Primjera je još mnogo: Jonathan, Mary May, Moskau, Pocket Palma, Dani’el, Bebè Na Volè, Trees Of Maine, Embassy 516, Cold Snap. She Loves Pablo, Domagoj Šimek, Ivan Grobenski, Kensington Lima, Fog Frog Dog, The Strange, Zarkoff itd. itd. itd. Masu autora i izvođača koji se redovno na godišnjim top ljestvicama najboljih albuma objavljenih u Hrvatskoj nerijetko nađu pri samom vrhu najboljih.

Glazbena scena se već odavno iz lokalne pretvorila u globalnu i doista nije važno odakle je tko kada je glazba u pitanju. Barem ne za sve ljubitelje glazbe širom svijeta koji zahvaljujući globalnoj internetskoj mreži uživaju u dobroj glazbi bez obzira na jezik i zemlju porijekla. Zašto nije tako u hrvatskom eteru velika je enigma. Zašto ne možemo biti ponosni na naše glazbene autore od kojih doista dobar broj njih koji stvaraju na engleskom jeziku zvuče jednako ako ne i bolje od mnogih čije pjesme svakodnevno slušamo u domaćem eteru. A možda baš takva situacija, u kojoj je eter zatvoren za doista kvalitetne mlade glazbenike kojima možda samo treba vjetar u leđa, jer su kvalitetu svojim talentom i vještinom postigli, odgovara jednom malom krugu hrvatskih skladatelja i izvođača zabavne glazbe. Onima istima čije pjesme čine 70 posto domaće produkcije i koji na kraju godine ubiru više nego pristojan novac od tantijema. Onima istima kojima Hrvatska gotovo nikada ne silazi sa usana i koji su u stanju braniti hrvatski jezik i hrvatsku pjesmu jer je ovo Hrvatska. Globalna glazbena scena vjerojatno njima nije uopće zanimljiva jer su svjesni činjenice da nemaju što tražiti na njoj.

Komentiraj