GLASNO! Kultura druženja uz šank

Uskoro se otvara Discotheque Saloon. NAKON PRAVNE SAGE ISPREPLETENE S MUTNIM POSLOVIMA i jednako mutnim akterima, kultni klub vraća se u ruke starih vlasnika nakon 950 dana, odnosno nešto manje od tri godine. Bez sumnje, riječ je o klubu koji je mnogima obilježio jedan period života, a to se događalo najčešće 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Devedesete su obilježili ratni dani i raskalašeni provodi, dok je pred kraj Saloon izgubio svoju poznatu karizmu i status

Uskoro se otvara Discotheque Saloon. Nakon pravne sage isprepletene s mutnim poslovima i jednako mutnim akterima, kultni klub vraća se u ruke starih vlasnika nakon 950 dana, odnosno nešto manje od tri godine. Bude se uspomene, sjećanja naviru iz minute u minutu, dogovaraju se novi izlasci. Vjerojatno slična atmosfera zavladala bi da Kulušić ponovo otvara svoja vrata. Ili Lapidarij. Bez sumnje, riječ je o klubu koji je mnogima obilježio jedan period života. Neke je i spojio s partnerom/partnericom, a mnogima je pružio nezaboravne večeri i noći uz odličan provod. I mnogi DJ-i kalili su se u Saloonu, kao i izvođači koji su često svoja nova izdanja promovirali upravo na Tuškancu. Ruku na srce, to se događalo najčešće 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Devedesete su obilježili ratni dani i raskalašeni provodi, dok je pred kraj Saloon izgubio svoju poznatu karizmu i status.

Posjetitelji, stalni gosti, akteri… dobro su se tu provodili prije 10, 20, 30, 40… godina. Dijele sjećanja na klub u kojem su kao mladi provodili najbolje dane, ali godine neumoljivo prolaze i teško će danas to ponoviti. Zagreb su posljednjih godina preplavili klubovi u kojima se svira i možete slušati glazbu koju nigdje drugdje ne možete čuti, koji su često puni i kroz njih su prošle već brojne generacije. Generacije mladih koji su u tim klubovima pronašli svoj Saloon.

Da nabrojimo samo neke od tih klubova: Tvornica kulture, Hard Place, Spunk, Vinyl, Peper, AKC Medika, Praćka, Johan Franck, The Klub, Beertija, Sax, Vintage Industrial bar, Bikers Beer Factory, Rockers Club, Gallery, Sirup, Željezničar, Močvara, Masters, Funk Club, Route 66, Mr. Q, Vip Club, Jiggy Bar, Bacchus, Booze and Blues, Mansion, Melin, Green Gold Club, Katran, Super Super, Depo klub, Pulse, Taboo Club… a tu su još i KSET, Jabuka, Gjuro II, Aquarius…

Plakati za starim klubom stoga je doista nepotrebno, kao i ekstatično se veseliti što će taj isti stari klub ponovo otvoriti svoja vrata pa će se tamo ponovo okupiti stara ekipa. Ne, neće, jer je to prošlo svršeno vrijeme. Stara ekipa je danas za istinu stara po godinama i više ne visi po klubovima i na šankovima. Uglavnom. Kultura druženja uz šank s prijateljima dominantna je pojava na ovim prostorima pa je stoga postojanje klubova egzistencijalna potreba većine stanovnika ovog dijela Europe. Kako onih mlađih, tako i onih koji ne žele biti stari. Stoga ne treba kukati što su zatvoreni Kulušić ili Lapidarij niti se posebno veseliti što će se ponovo otvoriti Saloon. Oni su odigrali svoju ulogu u povijesti popularne kulture. Danas neki novi klubovi nude neki novi program nekoj novoj publici. Pritom treba imati na umu da dobar dio nabrojanih klubova ne nudi svojoj publici provod ispunjen mainstream muzikom i dosadnim jednoličnim programom, već je u pitanju izuzetno raznolika ponuda bogata raznim sadržajima. Možete birati večer ispunjenu teškim metalom ili hard coreom ili pak fini smooth jazz, free jazz, nu jazz, čvrsti rock, reggae, world music, ambijentalnu elektroniku, deep house, synth pop, punk, pop, novi val, narodnjake, hip hop, trap… a tu su još i brojni nastupi eminentnih glazbenika sa svjetske scene i jednako uzbudljivih domaćih izvođača čiju muziku baš i nećete čuti u domaćem eteru, ali imate priliku doživjeti ih u nekima od mnogobrojnih zagrebačkih klubova i osobno se uvjeriti što se sve dobrog krije na nikad življoj i bogatijoj domaćoj glazbenoj sceni. Bez obzira na to koliko godina imate. Ne treba smetnuti s uma da ti isti klubovi paralelno nude i programe iz kulture i umjetnosti koji podrazumijevaju i česta gostovanja brojnih književnika, glumaca, umjetnika, projekcija, rasprava, izložbi, tribina… I to sve u glavnom gradu koji nema ni milijun stanovnika. Ali ipak, treba uz sve to napomenuti, uskoro se otvara Saloon.

Komentiraj