GLASNO! Dijaspora – New Generation

Drugi hrvatski narodni preporod već se dogodio PREDSTAVIT ĆE HRVATSKU u jednom posve novom svjetlu. Kroz mlade ljude koji vole rock’n’roll toliko sličan rock’n’rollu koji se vrti širom svijeta, a pritom su se toliko udomaćili da se ne razlikuju od lokalnog stanovništva

Svjedoci smo novog hrvatskog narodnog preporoda. Kako drugačije nazvati promjene koje se događaju na relaciji Hrvatska – dijaspora? Zahvaljujući “genijalnoj” politici stranaka na vlasti, ali i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, žitelji Hrvatske, i to oni fakultetski obrazovani, odlučili su pronaći sreću izvan Lijepe Naše. Dobar dio odlučio se za Irsku. Tako se tijekom proteklih nekoliko godina Irska ispunila nemalim brojem Hrvatica i Hrvata koji čine novu hrvatsku dijasporu.

Sama riječ dijaspora do sada je označavala ljude porijeklom iz ovih krajeva koji su zadržali slavenske običaje slavlja svih lokalnih svetaca, narodnih heroja, važnih datuma i nerijetko deklariranih i od svijeta osuđenih ratnih zločinaca. Možda i zbog toga nova generacija “izbjeglica” nevoljko prihvaća da su i sami postali dijaspora. Tijekom prošlogodišnjeg nastupa osječke grupe Gužva u 16-ercu u Irskoj, pjevač se u jednom momentu obratio publici riječima: “Di ste, dijasporo?” Dočekao ga je hladan odgovor iz publike: “Nismo mi dijaspora.”

U listopadu ove godine tu istu publiku u Irskoj razveselit će nastup Hladnog piva, a kako su stvari krenule, uskoro i sve više domaćih rock bendova jer publika u dijaspori upoznata je s opusom Hladnog piva i ostalih hrvatskih rock bendova. I ne samo u Irskoj. Ipak je u pitanju nova generacija mladih Hrvatica i Hrvata koji su odrasli na hrvatskoj rock sceni, a ne na estradnim hitovima lakoglazbenih izvođača koji haraju hrvatskim radijskim eterom. Štoviše, po svojem su stavu, izgledu, odnosu prema svijetu i nekim drugim kulturama vrlo civilizirani, slični lokalnom stanovništvu te kozmopolitski orijentirani.

Novim generacijama iseljenika nije stalo do štovanja ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata niti su slijepo odani životu u domovini koja ih je natjerala da potraže bolji život u drugoj zemlji. Zemlji u kojoj će biti pošteno plaćeni za svoj rad i u kojoj ih nitko neće osuđivati ako se drugačije odijevaju, izgledaju, misle ili pak slušaju glazbu koju ne sluša većina.

Vjerojatno će se i pritajiti kada dođe vrijeme izbora u Hrvatskoj kako ne bi glasali jer to više nije dio njihova života / problema. Otvorila su se vrata koja nitko nije vjerovao da će se otvoriti, a vode hrvatske rock bendove širom svijeta da sviraju za mlade iz Hrvatske i tu i tamo se pritom predstave lokalnom stanovništvu.

Monopol je to koji su do sada imali likovi kao što su Škoro, Perković, Grdović, Pejaković, Bulić. Drugi hrvatski narodni preporod već se dogodio i predstavit će Hrvatsku u posve novom svjetlu. Kroz mlade ljude koji vole rock’n’roll toliko sličan rock’n’rollu koji se vrti širom svijeta, a pritom su se toliko udomaćili da se ne razlikuju od lokalnog stanovništva. Štoviše, s njima dijele iste egzistencijalne probleme, stavove o nemilosrdnim korporacijama, bankarskom sustavu, poduzetništvu, djeci, ekologiji, pogledu u bolje sutra, kao i glazbeni ukus kroz koji i tamošnje lokalno stanovništvo kroz godine shvaća da i u Hrvatskoj uspijeva i raste niz odličnih rock bendova.

Ma koliko neki možda žale što se dogodila nova generacija hrvatske dijaspore, ona je tu. Na njima je samo da žive svoj život neopterećeni ratovima, stranačkim podjelama, raznim diskriminacijama… i već će svijet početi drugačije gledati na Hrvatsku. Let’s Rock!

 

Komentiraj