GLASNO! Apage satanas

Začudo, crkva u Hrvatskoj nije se još dotakla NEPOĆUDNIH HRVATSKIH ROCK BENDOVA kao ni bendova koji gostuju u zemlji, a neki njeni pripadnici ne skrivaju svoju naklonost spram heavy metala i hard rocka u liku i djelu Marka Perkovića Thompsona

Nedavno je nastup black metal grupe Dark Funeral u Rumunjskoj, na tradicionalnom heavy metal festivalu Bukovina Rock Castle, “digao na noge” tamošnju crkvu. Štoviše, velikodostojnici pravoslavne crkve u gradu Suaceva, u regiji Bukovina, toliko su se uzrujali zbog njihova nastupa da su zatražili da se ubuduće koncert svakog sličnog benda mora prvo njima prijaviti. Tek ako oni odobre nastup benda koji bi trebao svirati u tom dijelu Rumunjske, taj će bend i zasvirati. Prvenstveno se to odnosi na heavy metal bendove. Da nije riječ o slučajnom ispadu govori i vrlo aktivna građansko-crkvena inicijativa “Saint Metropolitan Dosoftei” koja zagovara ideju da se nastup takvih i sličnih bendova regulira zakonom.

Ovo čak i nije prvi takav slučaj u Rumunjskoj. Crkvene vlasti ondje očito imaju sličan utjecaj na državu kao i crkva u Hrvatskoj jer se već ranije događalo da su članovi heavy metal grupa Behemoth, Canibal Corpse i Dark Funeral bili uhićivani zbog svojih stavova iznesenih u pjesmama, pa čak su i kažnjavani i deportirani. Čak je i grupa svećenika toliko bila ljuta na te black metalce da su ih dočekivali na aerodromu i u javnosti pljuvali po njima. Vrlo vjerojatno su i vikali apage satanas.

Nevjerojatno, ali istinito, taj se slučaj dogodio u Rumunjskoj, a ne u Hrvatskoj, iako se mogu povući svakojake paralele. Ne znam jesu li rumunjski pravoslavni svećenici bolje upoznati s death metal i black metal scenom od hrvatskih katoličkih svećenika, ali sva tri spomenuta benda već su nastupila u Hrvatskoj na zadovoljstvo svojih obožavatelja, i to bez ikakvih problema. Začudo, crkva u Hrvatskoj nije se još dotakla nepoćudnih hrvatskih rock bendova kao ni bendova koji gostuju u Hrvatskoj, a neki njeni pripadnici ne skrivaju svoju naklonost spram heavy metala i hard rocka u liku i djelu Marka Perkovića.

Ruku na srce, hostiju u usta, zašto i bi? Pa riječ je o umjetnicima koji se izražavaju kroz glazbu. To što je neki glazbeni žanr nepoćudan po njihovim crkvenim kanonima ili pak u neskladu s crkvenim učenjem, ne znači da imaju pravo zabraniti ga ili pak utjecati na državna tijela da zabrane nastup neke grupe.

Istini za volju, zaista je riječ o svojevrsnim štovateljima sotone koji svoje tekstove temelje na obožavanju vraga, uz glazbenu pozadinu koja baš i nije za svačije uši.

Nije tu riječ o norveškom princu black metal scene Vargu Vikernesu koji je svojevremeno otišao u svom obožavanju sotone toliko daleko da je zapalio nekoliko crkvi u Norveškoj pa potom zaglavio u zatvoru duže vrijeme i zaradio titulu najozloglašenijeg black metalca na svijetu. Sigurno mu je jako drago zbog toga dok čami u zatvoru. Slučaj iz Rumunjske dobar je primjer kako ne treba reagirati jer će popularnost grupe Dark Funeral u Rumunjskoj zasigurno nakon ovog incidenta porasti. Svojevremeno su se neki građani i predani vjernici pobunili protiv gostovanja Ciccioline u Zagrebu kao i protiv dolaska Marilyna Mansona u pulskoj Areni, ali to su bili sporadični slučajevi.

Hrvatska katolička crkva voli svako malo reći što misli o vlasti i aktualnoj politici, komunistima koji su se uvukli u sve pore našeg društva, braku i bračnoj zajednici (kao stručnjaci za pitanje braka), LGBT zajednici, štetnosti joge za katoličke vjernike, Domovinskom ratu, ali hvala Bogu, zasad ne diraju u glazbu.

 

Komentiraj