Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se s prvim izbornim neuspjehom u nedjelju kad je njegova stranka LREM na izborima za francuski Senat osvojila manje mjesta nego što se očekivalo, prenose agencije.

Na kocki je bilo hoće li Macronov LREM i saveznici dobiti dovoljno mjesta da mu omoguće tročetvrtinsku većinu glasova u oba doma parlamenta, koji su mu potrebni za ustavne reforme, uključujući planove za preustroj parlamenta.

Za razliku Nacionalne skupštine, koju biraju svi Francuzi s pravom glasa, senatore biraju lokalni vijećnici diljem Francuske, koji su sami izabrani na izborima prije nego je Macron prošle godine osnovao svoju stranku.

Glasanje u kojemu je bilo slobodno oko 171 od ukupno 348 mjesta u Senatu učvrstilo je postojeću senatsku većinu.

Međutim, Socijalistička stranka, koja je doživjela poraz na izborima u lipnju, dobro je prošla na glasanju, pokazuju privremeni rezultati u Senatu.

Rezultati bi mogli otežati Macronove planove za ustavne reforme i dolaze u trenutku kad njegova popularnost pada, samo četiri mjeseca nakon što je izabran za predsjednika.

Prema anketama, potpora mu je pala, i to zbog reformi radnog zakonodavstva i planiranih proračunskih rezova, uključujući smanjenje pomoći studentima.

LREM, koji se nadao dobiti 40-50 senatora, završio je osiguravši 23 senatora i računat će na privremene saveze sa zastupnicima iz drugih stranaka.

Senatska konzervativna većina sada je sastavljena od nekih 150 članova Republikanske stranke, stvarajući protutežu Macronu, premda Nacionalna skupština, gdje Macron ima jasnu većinu, ima daleko veće ovlasti.

“Glasači jasno pokazuju da žele parlamentarnu protutežu, što je po mojemu mišljenju važno za ravnotežu demokracije”, rekao je u javnom obraćanju Gerard Larcher, predsjednik francuskoga Senata.

Komentiraj