GLAS protiv plana gospodarenja otpadom

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Oporbeni zastupnici GLAS-a i HSU-a u Gradu Zagrebu neće u četvrtak na sjednici Skupštine podržati Plan gospodarenja otpadom, kao ni model strateškog partnerstva između Vlade i Grada Zagreba sa svrhom pokretanja proizvodnje u Imunološkom zavodu (IMZ) d.d., a po kojemu Grad Zagreb ulazi u vlasništvo IMZ-a sa 110 milijuna kuna.

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš poručila je u srijedu da je iz Plana gospodarenja otpadom, koji predlaže gradonačelnik Milan Bandić, jasno samo da će se Grad Zagreb ubuduće baviti otpadom Zagrebačke županije.

Poručila je i da njihovi zastupnici neće podržati ni odluku o IMZ-u, u koji bi iz gradskog proračuna trebalo otići 110 milijuna kuna i to nakon što je Grad Zagreb prošlu godinu završio u minusu od 385 milijuna kuna.

Zastupnice GLAS-a Anka Mrak Taritaš i Sonja Konig održale su konferenciju za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu, među 52 točke, i Prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba te zaključak o prihvaćanju Modela strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade.

Odluku protiv ulaska Grada Zagreba u strateško partnerstvo u IMZ-u Mrak Taritaš je obrazložila time da nije u nadležnosti Grada Zagreba da spašava iz financijskih dubioza dionička društva u većinskom državnom vlasništvu.

Zastupnicima GLAS-a neprihvatljivo je da gradonačelnik novcem Zagrepčana rješava problematiku koja nije u njegovoj nadležnosti, kaže Mrak Taritaš koja se upitala hoće li Bandić sutra pomagati i Borovu.

Zastupnici GLAS-a poručili su i da neće podržati izmjenu Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba što obrazlažu namještanjem natječajne dokumentacije tako da poslovi javne rasvjete pripadnu tvrtki Elicom (u vlasništvu Ivana Mučnjaka).

Sonja Konig kaže da je natječajna dokumentacija “toliko specifična da bi bilo poštenije da se u prvoj rečenici navelo kako je važno da se tvrtka zove Elicom”.

Smatra i da su ovakvi i slični natječaji razlog što je Zagreb na dnu ljestvice gradova po kompetitivnim javnim nabavama.

To, kaže, pokazuje i istraživanje javnih nabava glavnih europskih gradova koje su nedavno predstavili Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje korupcije iz Budimpešte, a po kojemu je od Zagreba gora jedino Varšava.

“Zbog ovakvih rođačkih i prijateljskih postupaka gradske uprave, ljudi odlaze iz Zagreba. Ne odlaze isključivo zbog male plaće, već zbog korupcije i odnosa gradskih i državnih tijela prema našim resursima i imovini”, istaknula je Konig  i poručila da će  GLAS biti protiv ovakvog natječaja i ovakve odluke.

Komentiraj