Glas poduzetnika Vladi: “Preuzmite odgovornost, smanjite trošarine i porez na gorivo”

Udruga Glas poduzetnika u srijedu je od Vlade zatražila da se hitno smanje trošarine i porez na gorivo jer je cijena goriva rapidno porasla te da građani u Hrvatskoj trenutačno plaćaju najskuplje gorivo u povijesti.

Glas poduzetnika poziva Vladu i ministra financija Zdravka Marića da preuzmu odgovornost i donesu mjere kojima će smanjiti cijenu goriva, što se prvenstveno odnosi na smanjenje iznosa trošarina i poreza na gorivo.

Prema trenutnim podacima, litra eurosupera 95 je skuplja 26 lipa nego prošli tjedan, cijena litre dizela je porasla za 40 lipa, a autoplina za 13 lipa, navode iz Glasa poduzetnika napominjući kako u čitavoj EU Hrvati najviše izdvajaju od svoje plaće na gorivo, a Hrvatska se nalazi među 25 zemalja s najskupljim benzinom u cijelom svijetu.

“Država uzima najveći dio od cijene goriva, tj. porezi i trošarine čine više od 60 posto cijene goriva u Hrvatskoj, dok nabavna cijena iznosi 30-35 posto od ukupne cijene, a marža trgovaca iznosi 5-10 posto”, ističu u priopćenju.

“Koliko ijena goriva treba porasti da bi se poduzele potrebne mjere, koliko duboko kao društvo moramo zapasti u krizu, koliko ljudi mora krpati kraj s krajem da se počne zaista raditi na promjenama koje bi pomogle hrvatskom društvu i gospodarstvu, te olakšale život u Hrvatskoj?

Mnogi građani doslovno žive na rubu egzistencije i siromaštva, odnosno mnogima je nezamislivo izdvojiti 500 kuna za pun rezervoar goriva, a o promjenama i smanjenju trošarina se jedva priča, a kamoli djeluje”, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

Iz Udruge smatraju da više nema pravdanja za ovakvu “tiraniju” u kojoj deblji kraj uvijek izvuku građani te kako je krajnje vrijeme da se stane na kraj nepotrebnim trošarinama i nametima. Opći rast cijena, upozoravaju, predstavlja dodatno opterećenje na cijelo hrvatsko gospodarstvo, a kupovna moć građana će se smanjiti. Poručili su da Vlada pod hitno mora razmotriti pitanje trošarina i poreza na gorivo.

Podsjećaju da povećanje cijene električne energije i plina za gospodarstvo dodatno opterećuje poslovanje poduzetnika te naglašavaju da je Hrvatska praktično jedina država u EU u kojoj su energenti skuplji za gospodarstvo nego za privatne korisnike.

U priopćenju naglašavaju dva suštinska problema u Hrvatskoj: prvi da se vlada ne namjerava odreći bilo kojeg fiskalnog ili parafiskalnog nameta kojima hrani kontinuirano rastuću vojsku zaposlenih u javnom sektoru i guši privatni sektor, a drugi da se na umjetan način populistički pokušava ‘zaštititi’ standard građana prevaljivanjem poskupljenja na gospodarstvo, kako bi se osigurali glasovi birača.

Smatraju da takvo postupanje djeluje pogubno na hrvatsko poduzetništvo i ako vlada nastavi postupati na ovakav način, Hrvatska će ostati dugo godina prikovana na dnu EU.

“Krajnje je vrijeme da se država i birokracija ‘pokriju’ s onim što mogu i prestanu bujati kako s nametima, tako i sa samom birokracijom. Ne tražimo od države ništa, osim da nam uzima manje, da se generalno smanje nebulozni porezi, nameti, trošarine i prirezi jer građani i poduzetnici znaju bolje kako će trošiti novac koji su sami i zaradili”, rekao je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

Komentiraj