Glas poduzetnika: ‘Vlada je još jednom izigrala obećanje povremenom prijevozu putnika’

Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Dodatne konzultacije s predstavnicima Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture održane su 25. i 26. ožujka. Iz Glasa poduzetnika u ponedjeljak su poručili da, nakon sastanaka i konzultacija na kojima je dogovorena konkretna pomoć, Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstava ponovno nisu donijela odluku kako bi se riješio problem poduzetnika kojima su istekli moratoriji.

“Ovim putem moramo istaknuti da su leasing kuće inicijalno podržale zahtjeve koje imaju povremeni prijevoznici putnika i da su izrazile želju za odobravanje daljnjih reprograma. Ono što nas je nakon takvog početnog stava leasing kuća neugodno iznenadilo je činjenica da su leasing kuće ipak krenule u oduzimanje vozila. Raspolažemo s informacijama da je oduzeto minimalno 30 vozila u protekla dva tjedna. Isto tako, dok od leasing kuća dobivamo informacije kako masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija. Naime, prema našim saznanjima leasing kuće odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurni da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila za koje postoji šansa da se prodaju i za pola cijene, ne odobravaju reprograme. Našim članovima se dogodilo i da potpišu reprogram na 12 mjeseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 mjeseci zamjenjuje sa samo 3 mjeseca”, poručili su iz Glasa poduzetnika.

Dodaju da veliki predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakve upute za nove moratorije, odnosno, za reprograme. Leasing kuće nisu pozvane na sastanak u Ministarstvo financija kako bi se dogovorili potencijalni reprogrami i državna jamstva.

Ističu i da su do Odbora za prijevoz došle informacije kako se osmišljava model po kojemu bi se isplaćivala mjesečna naknada po vozilu od sada pa na dalje, “po uzoru na druge europske države.” Naglašavaju da ovakav model ne može spasiti niti jednog prijevoznika jer oni nemaju čime podmiriti dugove koji su se nakupili u posljednjih godinu dana. “Ne razumijemo iz kojeg razloga se pokušava pronaći model koji nema nikakvog doticaja s onim što smo dogovarali. Model koji se sada planira predložiti, neće biti efikasan, neće pomoći nikome”, poučuju.

Glas poduzetnika apelira da se prihvate prijedlozi koje su prijevoznici zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osmislili i predložili. Radi se o iznosu od 200 milijuna kuna koje će spasiti cijelu djelatnost, radna mjesta i osigurati opstanak tvrtki. U suprotnom, upozoravaju, ova djelatnost mogla bi postati prva trajno uništena grana hrvatskog gospodarstva bez ikakve šanse za oporavak.

“Pred nepunih četiri tjedna izjavio sam da se nazire svjetlo na kraju tunela za povremeni prijevoz putnika. Nažalost, svijeća je pregorjela. 1. travanj je odavno prošao, sve leasing kuće poslale su klijentima pune rate i kamate za proteklo razdoblje. Probili smo datum dospijeća plaćanja i tu je nažalost kraj. Tragično je da se apsolutno ništa nije učinilo za pomoć povremenom prijevozu. Čestitam premijeru Plenkoviću, ministru Mariću i ministru Butkoviću što su Hrvatsku svrstali uz bok s Albanijom, kao jedine zemlje u Europi koje nisu pomogle djelatnosti povremenog prijevoza putnika. Zanima me samo za koga je pripremljen teren zbog kojega mora propasti preko 1000 tvrtki i tko će spremiti lovu u džep? Nažalost, moji kolege i ja smo sada robovi leasing društava. U roku od godinu dana, osim bez tvrtki, ostat ćemo i bez privatne imovine koja ide na bubanj”, istaknuo je Marko Slišković, koordinator Odbora za prijevoz udruge Glas poduzetnika.

Komentiraj