Glas poduzetnika podržava javnu objavu podataka o korištenju gospodarskih mjera

Udruga Glas poduzetnika u utorak je podržala javno objavljivanje podataka o korištenju gospodarskih mjera, ali se založila i za transparentno društvo u cijelosti odnosno javnu objavu detaljnih troškova državne i lokalne uprave, drugih udruga, komora, sindikata i sl.

Glas poduzetnika te je zahtjeve za transparentnosti i javnoj objavi podataka o korištenju gospodarskih mjera iznio u priopćenju u kojem reagira na izlaganje potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića (SDP) kako bi trebalo otvoriti registar svih poslodavaca koji su primili novac.

“Čujemo s terena da ima poslodavaca koji su se okoristili tom Vladinom mjerom i zadržali sebi dio tog transfera pa kako bismo bili transparentni i javni, trebalo bi otvoriti registar svih poslodavaca koji su primili novac i istražiti je li bilo kakvih zlonamjernih manipulacija”, istaknuo je Hajdaš Dončić nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Udruga Glas poduzetnika u priopćenju ističe kako im je odgovornost pojasniti osnovne parametre, a kako, zbog mogućih slučaja zloporabe mjera Vlade od strane pojedinih poduzetnika, ne bi u pitanje došla jedna doista kvalitetna mjera. “Ona za svoj primarni cilj ima samo jedno – očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca i zadržavanje gospodarske aktivnosti na trenutno najvećoj mogućoj razini, a kako bismo se svi zajedno, čim lakše i jednostavnije vratili u ‘normalan’ život kad korona vrijeme bude barem dijelom iza nas”, navode iz Udruge.

Ponavljaju da je mjera financiranja minimalne plaće koju je donijela Vlada, a kojom je u prvom paketu omogućen iznos potpore je 3.250 kuna neto po zaposleniku, dok je u travanjskom paketu podignuta na 4.000 kuna neto, mjera kojom država ne pomaže pojedinim poduzetnicima, već osigurava uvjete za ostanak na radnim mjestima zaposlenima u privatnom sektoru, istovremeno obvezujući poduzetnike na zadržavanje zaposlenih u radnom odnosu sljedećih šest mjeseci, a time i zadržavanje svih ostalih obveza kad za to budu stvoreni uvjeti.

“Sve ovo daleko je povoljnije i ekonomski isplativije rješenje, usporedimo li situaciju s onom kojom bi, zbog trenutnog smanjenja gospodarske aktivnosti, mnogo zaposlenih bilo prisiljeno otići na Zavod za zapošljavanje, a što bi državu u konačnici mnogo više koštalo”, ističu iz Glasa poduzetnika.

U toj udruzi smatraju da su “gospodarske mjere Vlade RH, mjere za očuvanje radnih mjesta, te da lista svih tvrtki korisnika navedenih mjera i treba u cijelosti biti transparentna i pod nadzorom nadležnih institucija”.

“Također smo stava da se svaka zloporaba navedenih mjera od bilo koje strane ili nenamjensko trošenje sredstava treba brzo i efikasno sankcionirati”, ističu iz Udruge, pozivajući sve, uključujući potpredsjednika Sabora, da ako imaju saznanja o zloporabi te mjere u osobnu korist nekog od poduzetnika, takva saznanja javno podijele u cilju zaštite cjelokupnog sektora mikro, malih i srednjih poduzetnika koji se ovih dana bore za očuvanje radnih mjesta i poslovne aktivnosti, razmišljajući dugoročno o boljem sutra za sve nas.

Iz Glasa poduzetnika poručuju i kako se zalažu da u cijelosti imamo transparentno društvo.

Pritom podsjećaju kako su godišnja izvješća svih poduzetnika javni podatak i već godinama su dostupna preko brojnih financijskih servisa.

“S naše strane očekujemo da se omogući maksimalna transparentnost svih proračuna i troškova jedinica lokalne samouprave (neke su već krenule tim putem), kao i državnih institucija, te naravno i svih drugih udruga, komora, sindikata i drugih organizacija koje sada ne moraju javno objavljivati financijske izvještaje”, zaključuju u priopćenju.

Komentiraj