Glas poduzetnika: “Event industrija je na izdisaju!”

Inicijativa koja pokušava spasiti event industriju po prvi put je ujedinila cjelokupni sektor – od organizatora festivala, konferencija, sajmova, klubova, cateringa, vjenčanja, poslovnih događaja, glazbenika, producenata, rental tvrtki, autora i menadžera, kako bi zajedno ukazali na važnost ove industrije, priopćila je u četvrtak udruga Glas poduzetnika.

Podsjećaju da je ta industrija važna za Hrvatsku ne samo u ekonomskom smislu, već ima i veliki društveni značaj. Poduzetnici ističu da je pandemija najteže pogodila upravo ovaj sektor – njima je prvima zabranjen ili ograničen rad, a zadnjima će biti dopušten.

“Jednostavnim rječnikom – event industrija je na izdisaju! Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad i to već dugih godinu dana. Većina poduzetnika suočava se sa stopostotnim padom prihoda”, poručuju iz Glasa poduzetnika.

Kao dobre primjere naveli su Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Nizozemsku i druge europske zemlje koje su izdvojile milijarde eura za posebne pakete pomoći. Navode da su u mnogim europskim državama u posljednjih nekoliko mjeseci kreirani fondovi pomoći za event industriju kroz “Fond oporavka” kojemu je cilj financijski pomoći ugroženim tvrtkama. Također, postoje državna financijska jamstva kako bi organizatori mogli početi s pripremama većih manifestacija. U slučaju da manifestacije budu otkazane, poduzetnici imaju pokriveno 70% troškova upravo zbog državnih financijskih jamstava.

“Nitko iz industrije događanja ne želi živjeti od potpora i sjediti doma prekriženih ruku. Mi smo svi naučeni na intenzivan rad i živimo za trenutak kad će oduševljena publika i turisti opet izlaziti s festivala, koncerata, konferencija i sajmova prepuni pozitivnih dojmova, sreće i novih znanja. Usprkos brojnih sastanaka, inicijativa i pokušaja ukazivanja na ogroman problem u kojem se hrvatska event industrija nalazi već godinu dana, tvrtke koje rade u ovoj branši i kojima je, indirektno, zabranjen rad već godinu dana nisu od Vlade RH dobile niti kune pomoći za opstanak ove ključne grane hrvatskog turizma i kulture. Ako prođe još jedna sezona bez jasnog plana i potpore Vlade za tvrtke kojima je onemogućen rad, od hrvatske event industrije, festivala, koncerata, konferencija, sajmova – nažalost neće ostati niti ‘e'”, rekao je Berislav Marszalek, koordinator Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika.

Adnan Mehmedović, član Odbora za event industriju udruge Glas poduzetnika, poruči je da bi Vlada putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti trebala precizno naciljati pakete pomoći prema onim industrijama i poslovnim subjektima koji su pandemijom najviše izgubili, a tu se na prvom mjestu nalazi event industrija. “Imajući u vidu da event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava preko 17.000 profesionalaca, uvjeren sam da ne postoji vlada koja bi dopustila propast event industrije koja je, osim punjenja proračuna, zaslužna i za stvaranje pozitivnog imidža Hrvatske kao poželjne turističke destinacije u svijetu”, dodao je.

Ljetna je sezona pred vratima, a iz Glasa poduzetnika naglašavaju da Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite još uvijek nemaju plan za event industriju. Također, organizatori događanja i 17.000 zaposlenika u event industriji nemaju nikakve informacije o svojoj budućnosti. Poručuju da osim organizatora, moraju misliti i na turiste koje potencijalno želimo privući u Hrvatsku, a koji nemaju informaciju o tome hoće li se manifestacije održavati.

Iz Glasa poduzetnika navode da je za opstanak event industrije, kao jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva, nužno učiniti sljedeće:

1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.
2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.
3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. “Umbrella” zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije.

 

Komentiraj